Maradtak a CBA-s feliratok

Fejenként 20 ezer forintot fizetett a boltosoknak a Palóc Nagyker.

Horváth Attila
2016. 09. 30. 10:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nógrád mellett Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyében működő körülbelül száz Palóc Nagykereskedelmi Kft.-hez tartozó bolt közül hétfőn ötven újra kinyitott. Cegléden tízből négy. Mint megírtuk, minden valószínűség szerint törvénytelenül használják a CBA logóját és minden feliratát, mert az egykori franchise partner szerződést bontott velük két héttel ezelőtt. Az üzletlánc be is jelentette, hogy perre készül emiatt. Ez a Palócot nem zavarja, tegnap minden ceglédi üzleten láttuk a CBA feliratokat. Mint ismert, a salgótarjáni székhelyű Palóc Nagyker két éve veszteséges, hónapok óta nem fizetett a beszállítóinak, az 1300 alkalmazottjának szeptemberi bérükkel és juttatásukkal is tartozik. Nemrég indult ellene csődeljárás, aminek felszámolás lehet a vége. Az 500 felmondott és a 800 még alkalmazásban álló dolgozó is mind erre vár, mert valószínűleg akkor jutnak majd pénzükhöz a bérgarancia miatt.

– Ma huszonöten jártak a boltban, általában néhány száz forintért vásároltak. Hétfő óta a legnagyobb tétel, amit egyszerre költöttek, 5000 forint volt – mondta lapunknak az egyik üzlet eladója. A Príma feliratú boltban ottjártunkkor egy vevő kólát szeretett volna vásárolni, de a boltosoktól megtudta, azt már jó ideje nem is kaptak.

Az újra kinyitott üzletekben a bennragadt árukészletet kellene eladniuk a dolgozóknak, de ez nem egyszerű. A vevők legtöbbször bemennek, körülnéznek, kifordulnak és más boltba mennek. Még úgy is kevesen járnak oda, hogy kedd óta kétezer forintos vásárlás felett 20 százalékos kedvezményt kapnának minden palóckeres üzletben. Cegléd újvárosi részén egy vásárló azt mondta, a környéken ez az egyetlen nagyobb üzlet, szerettek ide járni, most azonban kénytelenek a kis boltokban vásárolni. Azokban azonban feljebb vitték az árakat, mióta a Palóc Nagyker ekkora bajban van. Egy kiló kenyér például akár 20-30 forinttal is többe kerülhet, mint korábban.

Az egyik boltban két üzlet alkalmazottait terelték össze: annyi volt a felmondás, hogy így oldották meg. Van olyan bolt, ahol hétből hatan is otthagyták a Palóc Nagykert.

– Már csak a kötelességtudat hajt bennünket, mint kereskedő felelek az áruért, ez tart még itt, meg az, hogy nem találnék más munkát – mondta egy boltos, aki hozzátette, van olyan kollégája, aki a többi munkatárshoz jár mindennap meleg ételt enni, elfogytak a tartalékai.

A Kossuth Lajos téren található üzletben is szinte teljesen üresek a polcok, itt hétből öt alkalmazott maradt, felváltva dolgoznak, mert nincs vevő. Aki betéved, az alkoholt vagy tisztítószert vesz. Még mindig keresik a vásárlók a friss árukat, de lassan hozzászoknak, hogy ide – legalábbis jó ideig – már nem érdemes visszatérni.

A ceglédi dolgozók elmondták, a vezetés továbbra sem kommunikál velük, nem kaptak semmilyen ígéretet, mielőtt hétfőn, közel két hét után újra munkába álltak. A munkaügyi osztályról keresték őket azzal, hogy vegyék fel újra a munkát és adjanak el mindent, ami csak maradt. Úgy tudjuk, ez 700 millió forintnyi árut jelent. A még munkában álló boltosok azt mondták, csak reménykedni tudnak, hogy egy-két hónapon belül minden megoldódik, mert közeleg a tél, hamarosan fűteni is kell.

Délelőtti ottjártunk után nem sokkal tudtuk meg a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének titkárától, Demeter Lászlótól, hogy délután minden dolgozó 20 ezer forint körüli juttatást kapott a Palóc Nagykertől. Elmondta, a legtöbbjükön ez nem segít, sokaknak a bank egyből levonja ezt az összeget a hitelek, számlák miatt. Ettől még nem kerül kenyér és tej az asztalra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.