Levédetné a Zsolnay nevet az új cég

A régi és az új tulajdonosok továbbra is vitatkoznak a gyártási jogon.

MTI
2016. 10. 07. 18:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Zsolnay pénteki közleményében azt írta: a védbejegyzést Bozóki János, a Ledina Kerámia Kft. (LK) „közvetett tulajdonosa” szeptember 1-jén kezdeményezte.

Hozzátették: augusztusban a pécsi önkormányzat a férfihoz köthető cégnek értékesítette az LK-t, amelynek 118, a Zsolnaytól átcsábított munkavállalója van. A cég felügyelőbizottságának elnöke Szabó Iván ügyvéd, a pécsi önkormányzat jogi képviselője, a grémium további két tagja pedig Páva Zsolt (Fidesz–KDNP) pécsi polgármester bizalmi emberei – állítják a közleményben.

A zrt. szerint „az önkormányzat és a hozzá közel álló vállalkozói kör nem tett le arról, hogy Pécsett, a Zsolnay-márkanevet bitorolva porcelángyártásba kezdjen, megkárosítva ezzel a Zsolnay-márkanév jogos tulajdonosát, a porcelánmanufaktúrát”.

Kifejezetten aggályosnak minősítették a pécsi önkormányzat érintettségét, mivel a megyeszékhely korábban több szerződésben is vállalta, hogy megőrzi a Zsolnay-örökséget és annak hagyományait, amit szerintük most éppen Bozóki János „készül aláásni”.

A Ledina pénteken a MTI-hez eljuttatott közleményében reagált a zrt. állításaira. Kijelentették: a társaság százszázalékos magyar tulajdonú, Magyarországon adózó cég, amelynek nincs köze sem a pécsi önkormányzathoz, sem a „Zsolnay által említett felügyelőbizottsági tagokhoz”. Utóbbiaktól az új tulajdonos egyik első intézkedése volt megválni – jegyezték meg.

A közleményben leszögezték: a Ledina főtulajdonosa felelősséget érez a Zsolnay-kultúra fenntartása iránt, amelyet szerintük a porcelánmanufaktúra láthatóan nem tud biztosítani.

„Az érintett áruosztály levédésére éppen azért volt sürgősen szükség, mert az – a Zsolnay mulasztása miatt – védtelenné vált” – fogalmaztak, hozzátéve: az LK tulajdonosa szoros együttműködést igyekszik kialakítani a Zsolnay-család két tagjával azért, hogy valamennyi Zsolnay-örökséggel kapcsolatos jog „végre biztos helyen legyen”.

A közlemény szerint csak így látják biztosítottnak „a Zsolnay név és a kultúra hosszú távú fennmaradását”.

Az LK-t a pécsi közgyűlés az idén májusban hozta létre azzal a céllal, hogy a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. felszámolása esetén továbbvigyék a másfél évszázados gyár működését. Az új céghez június elején át is szerződött a Zsolnay több mint 170 alkalmazottjából 130.

Az LK indulása azonban nehézségekbe ütközött, mert a Kaposvári Törvényszék július elején elutasította a társaság bejegyzés iránti kérelmét, ezt azonban a Pécsi Ítélőtábla egy hónappal később felülbírálta, így a cég jogerősen bejegyezhetővé vált. Ezt követően a társaságot a pécsi önkormányzat augusztus végén eladta.

Eközben a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. elleni felszámolási eljárást augusztus elején a Zalaegerszegi Törvényszék soron kívül megszüntette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.