Nincs igazi versenyszellem

Még a banki hiteltől is tartanak a kis- és közepes vállalatok.

Bodacz Péter
2016. 10. 04. 18:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korrupció, a bürokrácia, a sokszor kiszámíthatatlan környezet mellett a beruházások finanszírozásának nehézségei, a munkaerőhiány, valamint az innovációra kész vállalati kultúra is hiányzik ahhoz, hogy versenyképes legyen a magyar gazdaság – fejtette ki lapunknak az ING Bank vezető elemzője. Virovácz Pétert a Világgazdasági Fórum múlt héten publikált versenyképességi rangsora kapcsán kérdeztük; az összesítés szerint hazánk hat helyet rontva a világranglista 69. helyén van, az uniós mezőnyben pedig csak a csőd szélén álló Görögországot, Ciprust, valamint a frissen csatlakozott Horvátországot előzzük meg. Magyarországon a legtöbb gondot az állami korrupció, az adóterhek, az alacsony képzettség, valamint a finanszírozás terén lehet fellelni.

Az elemző szerint nem szerencsés a rangsor kapcsán szubjektív vélemények közvetítéséről beszélni, mint ahogy első reakciójában tette ezt a Nemzetgazdasági Minisztérium. A magyarországi tapasztalatokat ugyanis nemzetgazdasági szempontból nagyon jelentős vállalatok vezetőinek megállapításai alapján rögzítette a kutatásban részt vevő Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet, azaz közvetlen tapasztalataik lehetnek a korrupciót vagy a bürokráciát illetően. Virovácz Péter szavai szerint ráadásul a Világgazdasági Fórum jelentése nem tartalmaz újat a problémák terén, az azonban látszik, hogy míg a hasonló gondokkal küzdő régiós országokban némi javulás figyelhető meg, addig Magyarországon nincs érdemi változás. A gazdaságpolitikából és a szabályozásból fakadó problémák mellett az ING Bank elemzője szólt arról is, hogy a kis- és közepes vállalati szektorban sajnos hiányzik az innovációra nyitott vállalkozói hozzáállás. Továbbra sem jellemző, hogy a cégek a technológia vagy a kompetenciák fejlesztésével növeljék versenyképességüket és jelentősebb összeget áldozzanak erre a célra. Ezt a mentalitást erősíti az is, hogy a gazdasági krízisben szerzett rossz tapasztalatok birtokában sok vállalkozó nem mer banki forrásokat bevonni. – Inkább a bizalom és a pozitív vállalkozási szellem hiányzik, nem pedig a forrás. A vállalkozások egy része ahhoz is hozzászokott, hogy a zavarosban halászás jövedelmezőbb, ezért sem szívesen változtatnak – fejtette ki Virovácz, megjegyezve: a Nyugat-Európában természetesnek tekinthető versenyszellem inkább azon cégeknél jellemző, amelyek valamely külföldi ipari társaság beszállítójaként kívánnak tevékenykedni.

A szakember kitért arra is, hogy az agyelszívás és a szakemberhiány jelentősen és negatív irányba befolyásolja hazánk versenyképességét. Több nálunk ténykedő autógyár is bővítést tervez, amelynek a megfelelő munkaerő hiánya gátat szabhat. Jó iránynak nevezte ugyanakkor, hogy a kormány járulékcsökkentéssel és adókedvezménnyel segítené a belső mobilitást, ám az alacsony bérszínvonal miatt továbbra is nagy lehet a kivándorlás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.