Nyomott felvásárlási árakra panaszkodnak a szőlősgazdák

Kevés bor lesz az idén, ám a minőséggel nincs gond.

MTI
2016. 10. 09. 10:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1850 hektár területű Soproni borvidéken még tart a szüret, a tőkéken van még a cabernet sauvignon és a cabernet blanc. Taschner István, a soproni hegyközségi tanács elnöke elmondása szerint a 230 borkészítő gazdából csak 20-25-nek lett számottevő termése a tavaszi fagy miatt. Az elnök például a saját, 3000 négyzetméteres ültetvényén csupán 100 kilogrammnyi szőlőt szüretelt. Hozzátette: a minőséggel nincs gond, 18 mustfok alatt sehol nem szüreteltek.

Szita Ákos, a balfi Dr. Szita és Fia Pincészet egyik tulajdonosa arról számolt be, hogy a tavalyinál ötven százalékkal kevesebb szőlőt tudtak feldolgozni az idén. A Soproni borvidéken tavaly 100 forintért vették át a termést. Most 100 és 110 forint közötti összeget adnak a szőlő kilogrammjáért – közölte.

Szólt arról, hogy a gazdák egy része külföldi, például osztrák felvásárlóknak adja el a termését, akik valamivel többet fizetnek. Taschner István elmondása szerint kevés a magyar felvásárló, nincs választási lehetőség, ez az ár pedig nagyon alacsony.

A Balatonfüred–csopaki borvidéken az átlagos mennyiségnél némileg kevesebb szőlő termett az idén. A tartósan meleg kora őszi idő sokat javított a korábbi károk után megmaradt termésen, így egészen jó évjárat is elképzelhető – véli a térségben működő Figula Pincészet vezetője, Figula Mihály.

Elmondása szerint a nagybani árak nyomottak, jellemzően 70-120 forint körül alakulnak kilónként. Ám azok a kistermelők, akik magas minőséget produkáltak, 150-220 forint körül is tudják értékesíteni a szőlőt – jegyezte meg.

A Somlói borvidéken az elmúlt évek átlagához viszonyítva 50 százalékos terméskiesés várható, átlagosan hektáronként körülbelül 20 mázsa szőlő termett az idén – közölte az MTI-vel a Nagy-somlói borvidék hegyközségi hegybírója. Tóth Péter elmondta, a kora tavaszi fagykár a borvidék csaknem 30 százalékán teljes terméskiesést okozott, júliusban pedig súlyos jégverés, majd peronoszpórafertőzés sújtotta a térséget.

A hegybíró szerint a borvidék nagy részén a rossz termés miatt 100 forint alatti kilónkénti felvásárlási ár a jellemző, de ahol jobb minőségű szőlőt tudtak szüretelni – főként a keresett somlói fajták, a juhfark és a furmint esetében – a kilónkénti felvásárlási árak elérhetik a 200-220 forintot.

A Villányi borvidéken a szüreti munkák felénél tartanak: október 20-a után kezdődik a merlot, a syrah és a kékfrankos fajták szedése. Az idei év alkalmas prémium borok készítésére – közölte Bock József borász, aki a termésmennyiséget jónak, a szőlő minőségét pedig nagyon jónak értékelte.

Elmondása szerint nettó 110-120 forinttól 200-ig alakul az idén a szőlő kilónkénti felvásárlási ára. A borász megjegyezte: a felvásárlók az országos átlagárnál hagyományosan többet fizetnek a villányi szőlőért. Az árat a szőlőfajta, a cukorfok, illetve a termőterület is befolyásolja – tette hozzá a 75 hektár saját területen gazdálkodó, fele részben felvásárolt szőlőből évente nyolcszázezer-egymillió palack bort előállító borászat vezetője.

A 30 hektár saját szőlőterülettel bíró Gere Tamás és Zsolt Pincészet az idén összesen 20 hektárról vásárol olaszrizling, portugieser és rozé alapborok előállításához termést. Gere Zsolt borász az MTI-nek elmondta: az évente több mint 300 ezer palackot értékesítő pincészet évek óta 150 forintos fix árért veszi át a szőlő kilóját, függetlenül annak mustfokától.

A Tokaj–hegyaljai történelmi borvidéken a szőlő több mint felét, a korai érésű fajtákat már leszüretelték. A hagyományos tokaj–hegyaljai szőlők – a furmint és a hárslevelű – szedésének a közepén tartanak. Kiemelkedő minőségűnek ígérkezik az idei évjárat – értékelte a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke.

Prácser Miklós jelezte: a mennyiség kevesebb lesz a várt közepes, 350 ezer mázsás értéknél. Az 5500 hektáros borvidéken ezúttal 250-300 ezer mázsát szüretelhetnek le.

Szólt arról, hogy a felvásárló elvárása szerint az idén külön kell válogatni az egészséges és a botritiszes szemeket. Ez több munka és jóval több költség is a gazdának – jegyezte meg.

Kitért arra, hogy a térség legnagyobb integrátora, felvásárlója, a Grand Tokaj – a korábbi Tokaj Kereskedőház Zrt. – gyakorlatilag a tavalyi árakat használja. Így a szőlő kilójáért 100–350 forintot kaphatnak az idén a termelők.

Szerinte sokat segít a szőlő felvásárlásánál, hogy a felvásárló termékkategóriákat határoz meg, és ezeket átjárhatóvá teszi, ám a védőárként használt botritiszes szemek esetében a 80 forintos kilónkénti árat alacsonynak nevezte.

Ezt erősítette meg Köteles László, Komlóska polgármestere, őstermelő is, aki közölte: ha a szőlő A kategóriás, és a termés teljesen ép, csak akkor fizetik ki érte a megfelelő felvásárlási árat. Amennyiben a szőlő töppedt, barna, botritiszes, akkor az ár csak a minimális 70-80 forint, vagyis szerinte „a kereskedőház a töppedt, aszús szőlőfürtöket nem tekinti értékesnek” – kifogásolta.

A Grand Tokaj Zrt. azt közölte, hogy az idén már január elején kihirdette a termelési kategóriák felvásárlási árait. A különféle kategóriákban – a must cukortartalmának megfelelően – az egészséges szőlőt 100–160 forint közötti kilogrammonkénti áron veszik át. Az általános kategóriákba védőárakat is beépítettek, így a nem megfelelő minőségű termésért a szerződéstípustól függően 70–150 forint közötti árat fizetnek.

A társaság a késői szüretelésű és aszúborok alapanyagáért 250 és 350 forintos kilónkénti árat fizet. Az első osztályú aszúszemeket kilogrammonként 2500, a másodosztályúakat 2000 forintért veszi meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.