Új megbízás az MNB-vel üzletelő körnek

Az Eiffel Palace-hoz köthető cég a Pallas Athéné alapítvány tenderén nyert.

Hajdú Péter
2016. 10. 08. 4:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Közbeszerzési Értesítőben megjelentek szerint a budai Csónak utca 1. szám alatt található Ybl-villában zajló munkálatok műszaki ellenőri munkáit a DVM Design Kft. nyerte el 16 millió forintért. A cég annak a DVM Groupnak az érdekeltségei közé tartozik, amely már több nagyon zsíros üzletet kötött a jegybankkal. A cégcsoport vezetői egy szerteágazó céghálót működtetnek. Egy másik érdekeltségük, a DVM Construction Kft. például 2015 őszén megbízást kapott a jegybanktól az Eiffel Palace hetedik emeletén kialakított, 484 négyzetméteres banki exkluzív részlegének kivitelezésére 411 millió forint értékben. De nem ez volt az igazán nagy üzlet számukra, hanem hogy a szintén a cégcsoport érdekeltségébe tartozó Eiffel Palace Kft.-től vásárolta meg az Eiffel Palace-t az MNB. A fővárosi irodaházért 14 milliárd forintot fizettek.

Korábban már írtunk arról, hogy több furcsaság is volt az ügylet körül. Nyikos László, a jegybank felügyelőbizottságának egyetlen, ellenzéki párt által delegált tagja lapunknak márciusban elmondta, offshore cég volt az eladó: a vállalkozás egyik tulajdonosa larnakai bejegyzésű, a másikat pedig a Kis-Antillákon alapították. (A bruttó vételár 17 milliárd forint volt, de abból hárommilliárd forintot tett ki az adó.) Az is furcsa, hogy Nyikos László vizsgálatai szerint az irodaház átépítésére olyan cég kapott 28 millió eurós hitelt, amelynek jegyzett tőkéje mindössze 500 ezer forint, ráadásul egyetlen munkavállalót sem foglalkoztat. Érdekes, hogy a hitelező bank ezt nem vizsgálta vagy nem tartotta fontosnak a hitelnyújtásnál, ahogy az offshore hátteret sem. És ami még fontos, az épületet eladó Eiffel Palace Kft. 2014-es pénzügyi beszámolója szerint a Cipruson bejegyzett tulajdonos 3 milliárd forint osztalékot vett ki a cégből. További csavar a céghálóban, hogy az offshore cég tulajdonosa – elmondása szerint – maga az Eiffel Palace Kft. ügyvezetője, aki az adásvételi szerződést az eladó oldaláról aláírta. Húsz százalék fölötti tiszta haszonra tett szert, ami szokatlanul magasnak mondható, ilyen arányú osztalék az üzleti világban nem szokásos.

Az ügylettel kapcsolatban az Átlátszó.hu azt is kiderítette, hogy korábban olcsóbban kínálták az Eiffel Palace-t, hiszen egy hirdetés tanúsága szerint 2014 elején még 40 millió euróért hirdette tulajdonosa az Eiffel Palace irodaházat, tehát az épület kínálati ára 5,3 millió euróval kevesebb volt, mint amennyiért aztán a Magyar Nemzeti Bank júliusban megvette. Vagyis 1,5 milliárd forinttal többet fizetett érte a nemzet bankja, mint amennyiért fél évvel korábban kínálták. Az adásvételi szerződést Trócsányi László igazságügyi miniszter ügyvédi irodája készítette.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.