Zűrzavar van az új online pénztárgépek körül

Nem tudni, milyen kasszák lesznek forgalomban. Az NGM nem aggódik és hallgatást kér.

Horváth Attila
2016. 10. 11. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az érintett több mint húszezer gazdasági szereplőnek nagyjából negyed éve van arra, hogy az adóhatóságtól üzembe helyezési kódot kérjen, és megvásárolja az új online pénztárgépeket – tájékoztatta a kormánypárti Magyar Idők napilapot a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A gond ezzel az, hogy több piaci szereplőtől is azt hallottuk, egyikük sem tud arról, honnan kell majd beszerezni az eszközt, milyet kell venni, és mennyit kell költeni rá.

Lapunk is beszámolt róla, hogy január elsején csatlakoznak az online rendszerhez az autószerelők, a gépjárműalkatrész-kiskereskedők, a plasztikai sebészek, a diszkók, a tánctermek, a mosodák, a masszázsszalonok, a fogyasztó- és karcsúsítóhelyek, a testépítőklubok, az étel- és italautomaták üzemeltetői, valamint a taxisok és a pénzváltók. A tárca a Magyar Időkön keresztül jelezte, ezeknek a vállalkozásoknak modernizált kasszát kell beszerezniük. Azt is közölték a lappal, semmi akadálya annak, hogy január elsején szélesebbé váljon az online pénztárgéprendszer. A kötelezettek azonban nem így látják.

– Sem az NGM, sem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nem tájékoztatott még arról, milyen készüléket kell majd vásárolnunk. Nincs tehát a birtokunkban olyan információ, ami alapján be tudnánk szerezni a gépeket – mondta lapunknak az Országos Taxis Szövetség elnöke. Metál Zoltán hozzátette, találkozni szeretne a nemzetgazdasági tárca képviselőjével, hogy egyeztessenek a kasszákról, el akarja érni, hogy miután végre eldől, milyen gépeket vehetnek, 90 napja legyen a bevezetésre az arra kötelezettnek. Szerinte ezért a január 1-jei időpontot már gyakorlatilag lehetetlen lesz tartani. Úgy tudja, 3-4 típusú gép van jelenleg a NAV előtt, de a tesztidőszak alatt informatikai gondok jelentkeztek a hatóságnál, így nem sikerült ellenőrizni az eszközöket. Metál Zoltán fontosnak tartja, hogy állami támogatásban részesüljenek az arra kötelezettek, a kasszák ára szerinte 100 ezer forint körül alakul majd. – Akinek korábban be kellett vezetnie, az 50 ezer forintot kapott az államtól. Jelenleg nekünk semmilyen információnk sincs arról, hogy támogatnak-e, pedig az összeg nélkül nehezen tudjuk majd kigazdálkodni ezt a költséget – tette hozzá az elnök.

Egy másik ágazat érdekképviseletének elnöke neve elhallgatását kérve elmondta, az NGM nyomatékosan felhívta rá a figyelmét, hogy ne nyilatkozzon a témában a sajtónak, amíg nem zárult le, pontosan milyen gépeket kell beszerezniük, és erre mekkora állami támogatás jár. Ő is attól tart, mint sokan a többi érintett közül: állami támogatás hiányában minden bizonnyal ellehetetlenülnek a kollégái, nem tudják majd kigazdálkodni a 100 ezer forint körüli összeget.

Több érintettel is beszéltünk a témában, elmondták, hogy bár még nincs fogalmuk róla, milyen gépet kell majd beszerezniük, egyre több onlinekassza-forgalmazó keresi meg őket azzal, vegyenek tőlük eszközöket. Kerestük a NAV-ot és az NGM-et is azzal kapcsolatban, hogy pontosan milyen modern gépeket kell majd használni, de lapzártánkig nem kaptunk választ.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.