A multikat segíti a társasági adó csökkentése

Az elmúlt évek gazdaságpolitikája a felső 10-20 százaléknak kedvez, erre példa a társasági adó csökkentése is.

Horváth Attila
2016. 11. 17. 15:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha van szabad mozgástér, inkább a munkát terhelő adókat kellene csökkenteni, nem a társasági adót (tao) – így reagált Zsiday Viktor közgazdász Orbán Viktor és Varga Mihály mai bejelentésére. A miniszterelnök délelőtt közölte, 2017-ben a vállalati nyereségadó kilenc százalékra csökken. A nemzetgazdasági miniszter ezután azt mondta, 145 milliárd forint marad a vállalkozásoknál, a kulcs csökkentésével a legkedvezőbb adózási feltételeket nyújtaná Magyarország az Európai Unióban. Jelenleg 500 millió forintos adóalapig 10 százalékos a kulcs, felette 19.

Zsiday Viktor szerint ha van szabad mozgástér és rendelkezésre áll ez a 145 milliárd, azt inkább arra kellene fordítani, azonnali drasztikus járulékcsökkentést hajtson végre a kormány.

Mint mondta, a tao csökkentése a multinacionális cégeknek kedvez, de nekik sem feltétlenül az adónem kulcsának lejjebb vitele a legfontosabb ahhoz, hogy beruházásaikat Magyarországra hozzák.

– Ha egy nagyvállalat szeretne beruházni, az inkább egy ország politikai és gazdasági stabilitását vizsgálja, ez az adóteher kevésbé fontos, negyedik-ötödik helyen áll. Természetesen számít, de más szempontok lényegesebbek – mondta lapunknak a szakember.

Szerinte a munkára rakódó terhek csökkentése visszafogná az elvándorlást, társadalmilag is hasznosabb lenne. Az, hogy elvonják a munkajövedelmek felét, társadalmi szempontból is kedvezőtlen. Mint mondta, az elmúlt évek gazdaságpolitikája a felső 10-20 százaléknak kedvez, ez a hozzáállás, úgy tűnik, továbbra is folytatódik.

Orbán Viktor bejelentése egyébként azért is volt meglepetés, mert az egykulcsos társasági adó csak 2020-tól jönne a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló hatályos törvény szerint.

– Üdvözlendő, pozitív gesztusról van szó, és összegként sem kevés. De azt azért látni kell: a kis cégeknek ez alig lesz segítség. Alig több, mint 1100 olyan vállalat van ma az országban, ahol 500 millió forint fölötti a nyereség, nekik megy le 19-ről 9 százalékra a nyereségadójuk, a több százezer más cégnél csak 10 százalékról csökken kilencre. A kicsik alig fogják érzékelni az adócsökkentést. Lélektanilag ettől ez persze még nagyon jó, és az EU-s adóversenyben is segít. De ha a minimálbér emelése veszteségbe visz cégeket, akkor hiába ajándékoznak adócsökkentést – mondta Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára a HVG-nek. Kijelentette, a kis cégeknél, ahol 5-10 alkalmazott van, a csapat fele minimálbéren, ott ez az adócsökkentés csak gesztusként pozitív.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) támogatja az adó mértékének csökkentését, hiszen a szervezet is azt javasolta, hogy töröljék el a jelenleg érvényben lévő 500 millió forintos adóalap-értékhatárt, amely összegig 10 százalék, fölötte pedig 19 százalék a társasági adó, és egységesen 10 százalék legyen az adókulcs – mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az MTI-nek. Úgy vélte, az adócsökkentésnek üzenetértéke van, véleménye szerint a költségvetést nem fogja befolyásolni. A kamara abban bízik, hogy az adócsökkentés hatására a cégek bátrabban fogják Magyarországra hozni az adózási tevékenységüket, és így a költségvetés nominál értékben nem jár rosszabbul.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.