Adócsalásra és kényszervállalkozásra késztet a kormány

A szakértők sem olvassák az adócsomagot, mert a törvény elfogadásáig úgyis átírják még. Komoly gond a kapkodás.

Horváth Attila
2016. 11. 11. 13:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Délelőtt vitatta meg az Országgyűlés az új adótörvényeket, amely a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint köztehercsökkentési, egyszerűsítési intézkedéseket tartalmaz, valamint növeli a versenyképességet. Tállai András, a tárca parlamenti államtitkára az MTI szerint arról beszélt, hogy az új adócsomag a vállalkozások előremenetelét, a családok jobb megélhetését szolgálja. Szerinte elfogadásával csökkennek a közterhek, mérséklődik a bürokrácia, növekedhet Magyarország versenyképessége.

A bürokrácia mérséklése a lapunk által megkérdezett szakértők szerint a kormány adópolitikájára eddig sem volt, és továbbra sem jellemző. Három, területükön elismert adószakértővel is beszéltünk, akik elmondták, még nem olvasták végig a kétszáz oldalas dokumentumot, ugyanis az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a hatálybelépés előtti utolsó napokban is gyakran alakulnak a törvények, ezért inkább megvárják a végleges változatot.

A parlamentben egyébként erről az LMP-s Sallai R. Benedek beszélt. A beteges bürokráciakényszer salátatörvényének nevezte a hosszadalmas javaslatot, és hozzátette, több nyugat-európai példa is akad arra, hogy négyoldalas adószabályok akár tíz évig hatályban vannak. Mint mondta, a kormány javaslata nem egyszerűsíti, hanem bonyolítja az eljárásokat.

###HIRDETES2###

Szinte lehetetlen előre tervezniük a vállalkozásoknak, mert állandóan változnak a szabályok – erről beszélt lapunknak Michnai Attila adószakértő. Mint mondta, erre példa a mostani csomag is. Ez a kisvállalati adót (kiva) választókat ugyan segíti, mert eltörlik a pénzforgalmi szemléletű eredmények vizsgálatát, a döntés váratlan volt. A legtöbben már felkészültek a jövő évre, és nem számítottak arra, hogy változtatni kell a stratégiájukon, ahhoz hogy versenyképesek maradjanak. Eddig szokatlansága, bonyolultsága miatt a könyvelők inkább lebeszélték a kiváról az ügyfeleket, mostantól azonban sokkal szélesebb körben is megfontolandónak tartja ennek az adózás fajtának a választását a szakember. Hangsúlyozta: több időt kellene hagyni arra, hogy a vállalkozások alaposabban megismerhessék.

A kisvállalkozók tételes adója (kata) bevételi határának 6-ról 12 millió forintra emelése rejtett foglalkoztatásra csábít. Michnai rámutatott: 350 ezer forint befizetése mellett egy év alatt 12 millió forintot kereshet például egy nyugdíjas vállalkozó, a főállású ugyanennyit 650 ezer forinttal, ami arra sarkalhatja a cégeket, hogy munkaviszony helyett így foglalkoztassák alkalmazottaikat. Szerinte az új csomaggal nem változott, hogy kormány inkább a fogyasztást adóztatja meg. A magas forgalmi adók azonban – és erre már sajnos konkrét tapasztalatok állnak rendelkezésre – erős kísértést jelentenek az adócsalásra. A kormány ugyan csökkentette a személyi jövedelemadót és a társasági adót, ezzel az adópolitika továbbra sem tölti be a neki szánt feladatot, vagyis azt, hogy növelje a gazdaság versenyképességét – véli a szakértő.

A Fidesznek nagyon tetszik

Szatmáry Kristóf, a Fidesz vezérszónoka frakciója nevében – talán kevéssé meglepő módon – üdvözölte és teljes támogatásáról biztosította a javaslatot, amely szerinte kizárólag adóegyszerűsítő változtatásokat, valamint a magánszemélyek és a hazai vállalkozások pozícióit javító módosításokat tartalmaz. Hozzátette, a javaslat csökkenti az adminisztrációs terheket, segíti az egyértelmű jogalkalmazást. A hazai kis- és közepes vállalkozások életét könnyebbé tevő módosítások között említette a kiküldetésekkel kapcsolatos szabályozás átírását. Beszélt az adómentes, munkáltató által nyújtható lakáscélú támogatások rendezéséről, kiemelte, hogy a kisadózók számára a bevételi összeghatár 6-ról 12 millióra emelkedik. Üdvözölte, hogy az áfa alanyi adómentességének értékhatára 6-ról 8 millió forintra emelkedik. Kitért arra a változásra is, amely szerint 2017-től a magánszemélyek számára az adóhatóság készítheti el az adóbevallási tervezetet.

Sallai R. Benedek arról is beszélt, hogy a módosítások lényege, hogy a haveri, rokoni körök – Garancsi, Mészáros, Tiborcz, Vajna – uniós közbeszerzési lenyúlásaik mellé még adókedvezményeket is kapjanak ajándékba. Ilyennek tartja a műemléki felújításokkal és az energiahatékonysági beruházásokkal kapcsolatos kedvezmények bevezetését, valamint a szerencsejáték-koncessziókról szóló szabályok megváltoztatását, amelynek eredményeképpen az adóhatóság azt titkolhat el az európai társhatóságok elől, amit csak akar.

Volner János, a Jobbik vezérszónoka úgy vélekedett, a kormány nem váltotta be 2010-es ígéreteit az egyszerűbb adórendszerről és a söralátét méretű adóbevallásról. A kabinet újabb és újabb egzotikus, más országokban nem létező adónemeket vezetett be – jelentette ki. Megjegyezte, a tranzakciós adó és a bankadó esetében is a magyar lakosság és a vállalkozások lettek a teherviselői ezeknek az adónemeknek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.