Az NGM szerint nincs gond a kínai árukkal

Idén áprilisig egy razzia sem volt a józsefvárosi piac területén.

Horváth Attila
2016. 11. 09. 17:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kizárt, hogy vám- és adóelkerüléssel ma Magyarországon kínai áru piacra kerüljön, a termékek száz százalékát ellenőrzik az adóhivatal munkatársai, s minden esetben megvizsgálják az okmányokat – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján a Nemzetgazdasági Minisztérium vámszakmai és nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára. Molnár Tamás egy, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint kínai cégek, kereskedők részvételével lezajlott konferen­cián hozzátette, a jogszabályok betartatása a hivatal legfontosabb feladata. Kérdésünkre válaszolva elmondta, a Kőbányai úton, az egykori józsefvárosi piaccal szemben, hatalmas területen működő, leginkább kínaiak által üzemeltetett boltokat rendszeresen ellen­őrzi a hatóság, ahogy a közelben üzemelő Monori Centerben lévő boltokat is. Kiemelte, itt is találhatók feketéző kereskedők, de nem nagyobb arányban, mint más fővárosi üzletekben. Ezért kiemelt számú ellenőrzés sem zajlik, szerinte megfelelő mennyiségben vizsgálják a boltokat.

Áprilisban, az idei első Monori utcai NAV-razzia után számoltunk be róla, hogy a hivatal belső ügyeit jól ismerő forrásunk szerint 2015-ig rendszeresek voltak az ellenőrzések a centrum és a józsefvárosi piac területén is. Idén áprilisig ugyanakkor egy razzia sem volt. Ez a hivatal gyengeségét jelzi, valószínűleg alig maradt kapacitásuk hasonló ellenőrzések lefolytatására. A környéken dolgozó magyar kereskedők több mint tíz éve harcolnak azért, hogy számolják fel a piacot, mert szerintük virágzik a feketekereskedelem, emiatt ők ellehetetlenülnek. Lapunknak akkor elmondták, szerintük Kínából hatalmas tételben hozzák be a ruhákat, amit aztán áfa nélkül adnak tovább leginkább külföldre, sok esetben Magyarországon tevékenykedő kínai kis- és nagykereskedőknek.

A tegnapi sajtótájékoztatón a helyettes államtitkár kiemelte, az elmúlt fél évben nyolc százalékkal bővült a Magyarországon vámkezelt konténerek száma, s szeretnék elérni, hogy az arány tovább nőjön. Molnár pozitívumként emelte ki, hogy amíg hazánkban huszonhárom perc az átlagos vámkezelési idő, addig Hollandiá­ban négy órán át zajlik egy ilyen munka.

Tuan Csie-lung (Duan Jielong) kínai nagykövet arról beszélt, a közelmúltban több mint ötmilliárd dollár befektetés érkezett hazájából a kelet-közép-európai régióba, ebből több mint 3 milliárd Magyarországra. A kétoldalú kereskedelmi forgalom csaknem 10 milliárd dollár. A politikus a letelepedési kötvényekkel kapcsolatos kérdésre válaszolva elmondta, kormánya pozitívan áll a konstrukcióhoz. Hozzátette, Magyarországot üzleti vagy oktatási célból választják sokan.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.