Ha a Greenpeace-en múlik, nem mosunk többé fogat

A Greenpeace be akarja tiltatni az óceánokat szennyező mikroszemcsés golyók gyártását.

MTI
2016. 11. 24. 19:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A környezetvédő szervezet szerint 5-12 millió tonna mikroszemcsés golyó kerül évente az óceánokba.

A londoni Imperial College oceanográfusa, Erik Van Sebille szerint „ezek a kis golyócskák valószínűleg a legveszélyesebbek”. Minél kisebb ugyanis a műanyag, annál veszélyesebb. Az állatok többsége nem nyelne le egy nejlonzacskót, de könnyebben bekapják a kicsiny műanyagokat” – hangsúlyozta a Greenpeace Temzén horgonyzó hajóján, az Esperanzán tartott sajtótájékoztatón.

A 0,1 milliméternél kisebb átmérőjű golyócskák számos kozmetikai termékben, például a bőrradírban, de a tusfürdőkben és a fogkrémekben is megtalálhatók.

Egy 125 milliliteres tubus bőrradír akár több százezer polietilén mikrogolyót is tartalmazhat – magyarázta David Santillo, az Exeteri Egyetem kutatója.

A golyócskák túl kicsik ahhoz, hogy fennakadjanak a szennyvízszűrőkön, más szennyező anyagokkal együtt a folyókba, majd az óceánokba kerülnek, megmérgezve a mikroplanktonokat, a rákokat és a halakat.

A brit kormány a tervek szerint decemberben kezd három hónapos konzultációt a mikroszemcsés golyók betiltásáról. A Greenpeace más környezetvédő szervezetekkel e termékek teljes betiltását szeretné elérni. A civil szervezet az Egyesült Államokra hivatkozik, amely 2015 decemberében tiltotta be a mikroszemcsés golyókat. Franciaországban a biológiai sokszínűségről idén elfogadott törvény 2018-tól tiltja meg gyártásukat, kivéve a mosóporokban és a tisztítószerekben lévőkét.

Az esetleges nagy-britanniai betiltást megelőzve a Tesco üzletlánc vállalta, hogy az év végéig minden mikroszemcsés golyót tartalmazó terméket levesz a polcairól – jelentette be csütörtökön Tim Smith, a cég minőségért felelős igazgatója.

Egyes kozmetikai cégek is reagáltak. A Colgate–Palmolive állítása szerint 2014 vége óta nem használ mikrogolyókat termékeiben, a Johnson & Johnson vállalta, hogy 2017-től felhagy vele. A Procter & Gamble közölte, hogy megkezdte az ilyen termékek kivonását, bár szerinte „ezek az emberre veszélytelenek”.

A Greenpeace szerint a mikrogolyók hatása az emberre „további kutatásokat igényel”. A műanyagszennyezés azonban kézzelfogható következményekkel jár a tengeri élőlényekre. Erik Van Sebille szerint az osztrigák az óceánok egyes részein nem szaporodnak.

John Sauven, a Greenpeace nagy-britanniai igazgatója szerint – aki az Ellen McArthur Alapítvány tanulmányára hivatkozott – „2025-ig minden három tonnányi halra egy tonna műanyag jut majd a tengerekben”. A jelentés szerint 2050-re több műanyag lesz az óceánokban, mint hal.

Van Sebille szerint a műanyagok nem tűnnek el a tengerekből. „Lehet, hogy egyszer a baktériumok az evolúció következtében elkezdenek műanyaggal táplálkozni. Ez viszont több száz évig is eltarthat”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.