Két évig tarthatja az MNB az alacsony alapkamatot

A JP Morgan, a Commerzbank és a Capital Economics sem bízik a kamatemelésben.

MTI
2016. 11. 23. 18:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltatócsoport londoni befektetési részlegének elemzői szerdán ismertetett helyzetértékelésük szerint az MNB nem akarja, hogy az euró a 310 forintos árfolyamnál erősebb legyen. Még úgy sem látnak esélyt a változásra, hogy a magyar gazdaság teljesítménye a harmadik negyedévben elmaradt a jegybanki várakozástól – írja az MTI.

A ház szerint ebben a helyzetben a legvalószínűbb enyhítési eszközök között a devizaswap-műveletekkel próbálkozik majd az MNB. Emellett arra van esély, hogy a három hónapos jegybanki betéti eszközben elhelyezhető kereskedelmi banki likviditástömeg felső összeghatárát csökkenti a jelenlegi 900 milliárd forintról.

A JP Morgan londoni elemzőinek szerdai előrejelzése szerint ugyanakkor az MNB legalább 2018 közepéig, de valószínűsíthetően inkább 2018 végéig fenntartja a 0,90 százalékos alapkamatot, jóllehet a béremelésről a kormány és a szociális partnerek között e héten létrejött megállapodás akkor már várhatóan felfelé ható nyomást gyakorol az inflációra. A ház várakozása az, hogy az MNB a decemberi inflációs jelentésben emelni fogja a jövő évi bérnövekedésre szóló prognózisát.

A JP Morgannél úgy sejtik, hogy a jegybank nem változtat önhatalmúlag a kamaton, pláne nem a 2018 tavaszán esedékes parlamenti választásokig. Ha szükségessé válik a monetáris szigorítás, az MNB azt várhatóan más eszközökkel, például a kamatfolyosó kiigazításával vagy a betéti eszközben elhelyezhető banki likviditás felső határának eltörlésével oldja meg – jósolták a JP Morgan szakértői.

A Capital Economics monetáris tanács szerint valószínűtlen, hogy a magyarországi infláció a következő két évben az MNB 3 százalékos központi céljának közelébe kerül. De túl optimistának tartják a GDP 3 százalékos növekedési becslését is, különös tekintettel a várakozásnál lassabb harmadik negyedévi növekedésre.

A Capital Economics véleménye szerint mindemellett az euróövezeti jegybank (EKB) is valószínűleg további gazdaságösztönző monetáris enyhítést alkalmaz. A ház ebben a környezetben lát mozgásteret a magyarországi monetáris kondíciók szerény lazítására, és ennek alapján azzal számol, hogy 2017 első felében 0,30 százalékponttal 0,60 százalékra csökken az MNB alapkamata.

A Commerzbank – az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltatócsoport – londoni befektetési részlegének hasonló érvelésre alapozott jelenlegi előrejelzése az, hogy az MNB jövőre 0,50 százalékra csökkenti irányadó kamatát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.