Nincs nyoma a lakásfelújítási hitelprogramnak

Nem siet megszervezni a kormány az energia­takaré­kossági célú magánberuházások támogatását.

Illés József
2016. 11. 17. 5:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a kormányzat októberre ígérte a kamatmentes hitelprogram elindítását a lakások energiatakarékossági célú felújításához, a mai napig sem kezdődött meg a kölcsönök folyósítása, és azt sem lehet tudni, hogy beindul-e valaha a nyáron beharangozott hitelezési konstrukció – értesült lapunk iparági forrásokból.

Párdi Zsófia, a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület projektvezetője elmondta: óriási hibát követne el a kormány, ha korábbi ígéreteivel ellentétben nem indítaná be a hitelprogramot. A hazai lakásállomány döntő hánya­da ugyanis silány műszaki állapotban van, energiapazarlón fenntartott, és emiatt alapos felújításra szorul. Az átépítést a családok többsége nem képes önerőből megoldani. A lakások energe­tikai felújítását célzó uniós operációs programokban az eredeti elképzelések szerint a vissza nem fizetendő támogatási keret mintegy 90 milliárd forint lett volna. A kormány azonban tavaly ősszel úgy döntött, hogy a rendelkezésre álló pénzből nem a lakosságot segíti, hanem a középületeket korszerűsíti, s ezért átírta, majd újból engedélyeztetni próbálta Brüsszellel az érintett programokat, amelyeket egyszer már jóváhagyott az Európai Unió.

A pénz felhasználásáról még zajlik az egyeztetés az EU-val. A szakma és a lakosság körében óriási felháborodást váltott ki az uniós források elvonása a háztartásoktól. Vélhetően ezért jelentette be a kormányzat a nyár közepén, hogy a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. közreműködésével kamat nélküli, de visszatérítendő hitelt biztosít egy nagyszabású hitelprogram keretében a családoknak az otthonaik felújításához.

Az MFB korábban úgy tájékoztatott, októbertől lett volna elérhető nulla­százalékos kamattal az energiahatékonysági célú beruházásokhoz igényelhető, lakóépületeket érintő új hitel, amellyel a pénzintézet szerint több mint 50 ezer lakás, illetve családi ház energetikai felújítása lett volna megvalósítható a következő években. A program keretösszege 115 milliárd forint lett volna, amelyet a kereslet függvényében 20 milliárd forinttal bővíthetőre terveztek. A hitelt egyebek mellett igényelni lehetett volna a lakóingatlanok hőszigetelésére, fűtési, illetve melegvíz-rendszerek korszerűsítésére vagy például napkollektoros rendszerek telepítésére.

A kölcsönt magánszemélyek, társasházak és lakásszövetkezetek vehették volna fel, családi házak esetében maximum 10 millió, társasházaknál lakásonként maximum hétmillió forint erejéig. Az MFB korábban azt ígérte, hogy a hitel minimum 10 százalék saját forrás mellett legfeljebb húszéves futamidőre lesz elérhető az úgynevezett MFB-pontok hálózatán keresztül országszerte, több száz pénzintézeti fiókban.

A program legjelentősebb célcsoportját – a bank közlése alapján – a „kockaházak” tulajdonosai jelenthették volna, az ilyen otthonok hozzávetőleg 60 százaléka ugyanis a megépítése óta nem esett át energetikai korszerűsítésen. Emellett ebben a körben a legmagasabb az energiamegtakarítási potenciál, mivel itt a legmagasabbak a rezsiköltségek.

Párdi Zsófia elmondta, a lakásfelújítások nemcsak a családok életkörülményeit, életminőségét javítanák, hanem segítenék az építőipar fellendülését, és a megfelelő keretek között felhasználható hitelek hozzájárulhatnának a gazdaság kifehérítéséhez is. Csakúgy, mint az építőanyagok és a felújításhoz kapcsolódó költségek általános forgalmi adójának csökkentése, amit a szakma már hosszú ideje próbál elérni.

Egyes szakértők úgy vélik ugyanakkor, kérdéses lenne a hitelprogram sikere. A kölcsönök felvételébe ugyanis a devizahiteles tapasztalatokból okulva ma már sokan nem mernek belevágni, még akkor sem, ha annak a kamata nulla. Mivel számos család attól tart: olyan pénzügyi helyzetbe kerülhet, hogy nem lesz képes törleszteni a felvett összeget, ezért veszélybe kerül az otthona. Emiatt sokan hitelből bele sem kezdenek a lakásuk korszerűsítésébe. Így kétséges, hogy a kamatmentes hitelkonstrukcióban valóban megvalósulna a kormány által előre jelzett több mint 50 ezer lakás, illetve családi ház energetikai felújítása.

Szakmai számítások szerint évente hozzávetőleg 100 ezer lakás felújítására lenne szükség ahhoz, hogy a hazai 4,3 milliós ingatlanállomány belátható időn belül megújuljon. A lakásállomány megközelítőleg 70 százaléka szorulna sürgősen modernizálásra. Magyarországon a lakosság energiaigénye az épületek leromlott állapota miatt az összes felhasználás 30 százalékát teszi ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.