Rózsadomb: száz luxuslakást építhet Wáberer

Még idén megvehetik a szellemházként pusztuló, világörökségi panorámás ingatlant.

2016. 11. 21. 18:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még ez év végéig lezárulhat a II. kerületi Rózsadombon húsz éve szellemházként pusztuló egykori SZOT-szálló 1971-ben felhúzott épületének az adásvétele – erősítette meg lapunknak a jelenlegi tulajdonos CIB-csoport.

Almási Anna, az olasz tulajdonú pénzintézeti hálózat vezető kommunikációs szakértőjétől megtudtuk, továbbra is igaz az a másfél évvel ezelőtti hír, amely szerint – a Wáberer György vállalkozó, miniszterelnöki megbízott tulajdonában álló – Rózsadomb Panoráma Kft. szeretné megvásárolni a Vérhalom utca 17. szám alatti ingatlant. Két éve „az ingatlanpiaci kilátások jelentős javulása miatt” döntött a CIB az üdülőépület értékesítése mellett, s a leendő vevő a hatályos kerületi szabályozásnak megfelelően írt ki nyílt tervpályázatot a meglévő épület homlokzati kialakítására.

Ezzel azt a híresztelést is cáfolták, amely szerint lebontanák a jelenlegi állapotában városképcsúfító épületet, s helyére négy, jóval nagyobb kiterjedésű épületet, lakóparkot építenének fel, a hegyoldal zöldjének kipusztításával. Kérdésünkre azt a tájékoztatást adták: „Mind a CIB-csoport, mind a vevőjelölt célja az, hogy hosszú távon működő, a II. kerület, Budapest egésze, illetve a vevő és az eladó szempontjából egyaránt kedvező megoldás szülessen az ingatlan jövőjével kapcsolatban.”

Mint a II. kerületi önkormányzattól megtudtuk, az a sajtóinformáció is téves volt, hogy az elmúlt években bárki is kiadott volna a területre jogerős építési engedélyt, amely lejárt, bár olyan tervek készültek, amelyek jelentős fakivágással jártak volna. A hatályos rendeletek, a városrendezési és építési szabályzat alapján ehhez azonban a kerület nem járulna hozzá, s azt is kiköti, hogy csak olyan beépítés lehetséges, amely nem jár jelentősebb forgalomnövekedéssel.

Az egykori szállóhoz képest a lakás- vagy „szállásegység” száma sem lehet nagyobb száznál, a terepszint alatti beépítettség pedig nem haladhatja meg a huszonöt százalékot. A 2007-ben elfogadott, s még idén is módosított helyi előírások szerint „a megvalósuló beruházás előkészítéséhez” is nyílt építési tervpályázat kiírása javasolt, az építésnek pedig kifejezetten feltétele egy ilyen tender lebonyolítása. Ezt tette nemrég a Rózsadomb Panoráma Kft., és bár a pályázatnak végül nem volt nyertese, a Magyar Építész Kamara honlapján a múlt héten közzétették a díjazottakat.

Rangsorolás nélküli második díjat kapott az Építész Stúdió Kft., illetve a Lab5 Kft. pályaműve. Mindkettő luxuslakások kialakítását képzelte el a szellemhotel meglévő szerkezetében. Előbbi Fényjáték a Rózsadombon címmel üvegből, acélból és növényekből öltöztetné újra a hegyoldali épületet, utóbbi buja növényzettel, környezetbe illeszkedő színes elemekkel dobná fel a jelenleg a világörökségi panorámával enyhén szólva sem harmonizáló városképet.

A Magyar Nemzet több mint tíz évvel ezelőtt számolt be arról, hogy a civilek győztek a SZOT-szálló perében. A II. kerület MSZP-s vezetése idején ugyanis az akkori beruházó Pro-Hill Kft. ellen döntött a bíróság. „Nem épülhet tovább a rózsadombi SZOT-szálló 11 méteres magasításával tervezett luxuslakóház, miután az ítélet a terv jogszerűtlensége miatt benyújtott fellebbezés érdemi elbírálására utasította a Fővárosi Közigazgatási Hivatalt” – közölte akkor a pert indító Budapest Világörökségéért Alapítvány.

Most Wáberer Györgynek, aki – mint korábban megírtuk, a szintén kormányközeli vállalkozóval, Garancsi Istvánnal közösen építheti meg a XII. kerületi Alkotás utca és a Csörsz utca sarkára tervezett irodakomplexumot – szintén vigyáznia kell. Ugyanis a szálló mögött alácölöpözött, omlásveszélyes barlangrendszer húzódik.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.