Túl közeliek a közmunkás- és a versenypiaci bérek

Változtatna a közfoglalkoztatási programon a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Nem elég a bértávolság.

MNO
2016. 11. 11. 8:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap pénteki számában megjelent cikkben Győrffy Balázs ezt a foglalkoztatási forma kiszorító hatásával indokolta, mondván, a programban kapható bér elmarad ugyan a minimálbértől, de nem eléggé ahhoz, hogy ne legyen vonzóbb annál a bérnél, amelyhez esetleg a nagyobb erőfeszítést igénylő mezőgazdasági munkával juthatnának hozzá az érintettek.

Azt javasolják, hogy az állam – a közfoglalkoztatási díjnak megfelelően – részben vagy egészben vállalja át azok bérének közterheit, akiket az őket kikérő vállalkozónak kiközvetít a munkaügyi központ. Az is szerepel felvetéseik között, hogy a kézimunka-igényes mezőgazdasági műveletek idején úgy ütemezzék a közfoglalkoztatási programot, hogy ne vegyen el munkaerőt a gazdasági szférától, illetve szükségesnek látják felülvizsgálni a szociális szövetkezetek működésével kapcsolatos pályázatok rendszerét is.

A szakszervezetek is panaszkodtak

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) vezetője október végén a jövő évi bértárgyalások kapcsán a Magyar Időknek arról beszélt, hogy álláspontjuk szerint a minimálbért 8, a szakmunkás-bérminimumot 13 százalékkal kellene megemelni. Indoklásuk szerint egyebek közt azért, hogy nagyobb legyen a bértávolság a közmunka és a munkaerőpiaci alsó kategóriák között, mert ez munkára ösztönözné az embereket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.