A bérlő alól adták el a földet

Hiába termelt évekig a kis darab állami földön, azt végül a szomszéd gazdálkodónak adták el.

Tóth László Levente
2017. 01. 28. 6:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy tiszaalpári gazdálkodónak a papírforma szerint a Földet a gazdáknak! program győztesei közé kellene tartoznia – ehelyett azt a kis földet is elveszítette, amelyen még termelni tudott. A férfi novemberben tudta meg, hogy hiába bérelt évekig egy kis darab állami földet, azt a szomszéd gazdálkodónak adták el helyette még a nyáron, holott neki bérlőként elővásárlási joga lett volna a területre. Azért nem értesült az eladásról, mert nem jár sűrűn az önkormányzat épületébe – ott minden tervezett tranzakciót ki kellett függeszteni –, internet-hozzáférése sincs, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) pedig nem értesítette, hogy el kívánják adni a talpa alól a földet. Amikor pedig tudomására jutott, hogy az állam másnak adta el az általa bérelt területet, hiába írt levelet a földművelésügyi tárcának, már késő volt.

A szóban forgó földterület egyébként gazdálkodási szempontból kifejezetten kicsinek számít, hiszen csupán 3982 négyzetméteres, azaz 0,3982 hektárnyi. A zsebkendőnyi területet a tiszaalpári férfi úgymond fájdalomdíjként kapta az NFA-tól azok után, hogy elveszítette egy szintén állami, de valamivel nagyobb, 2,6 hektáros terület bérleti jogát még 2013-ban. A két földdarab szomszédos, s most ugyanazon személyé mindkettő.

A földjét elvesztő gazdálkodót több okból is nagyon érzékenyen érinti a történet. Elmondása szerint a fájdalomdíjként megkapott, de tavaly elveszített földdarab gondozatlan, gazos volt, mielőtt ő rendbe nem tette. Úgy véli, nem véletlen, hogy jelenlegi tulajdonosa akkor még nem is tartott rá igényt. Ő ellenben rendbe tette, s annak ellenére is rendben fizette a bérleti díjat az NFA-nak, hogy – amiként állítja – a szomszédok rendre „beleszántottak” a területbe. Azért is különösen rosszul érintik a történtek, mert a feleségének ugyanott van egy tanyája, ezért is ragaszkodtak volna ehhez a területhez. – Hogy néz ki a tanya föld nélkül? – tette fel a kérdést a gazda, hozzátéve: egy tanyához valamennyi földet mindig hagytak, s valakinek a kárát is meg kellene térítenie. – Ez a földterület nem nagy, a jelenlegi tulajdonosának nem sok pluszt hoz, nekünk viszont a konyhakertünk volt – teszi hozzá.

A férfi megkereste az ügyben Magyar Zoltánt, a Jobbik országgyűlési képviselőjét is, aki írásbeli kérdéssel fordult az agrárminiszterhez az ügyben. A minisztérium a válaszában arra hivatkozik, hogy a gazda nem is próbálta megvenni a szóban forgó területet, amikor az eladó volt. – Sajnálatos, hogy a több mint száznapos ügyintézési időtartam alatt sem vevőként, sem elővásárlóként nem jelentkezett be az általa korábban megbízási szerződéssel használt állami földre, de ez nem az NFA hibája. Mivel pedig a három hektár alatti földek eladása folyamatos, további ingatlanokra tehet ajánlatot az NFA-nál – írták.

A Földet a gazdáknak! program árverésein és a három hektárnál kisebb földek nyilvános pályázatain a közel 290 ezer hektár meghirdetett terület hetven százalékát értékesítette az állam. Mintegy harmincezer földműves szerzett földtulajdont így a Földművelésügyi Minisztérium adatai szerint, a vevők fele pedig húsz hektárnál kisebb területhez jutott. A program visszásságairól lapunk többször is beszámolt, hírt adtunk például olyan esetekről, amikor nem is helyi gazdálkodóhoz került a dobra vert terület, és megírtuk azt is, hogyan tettek szert egyes családok jelentős méretű birtokokra a sokak szerint a korábban deklarált kormányzati célokkal éppen szembemenő akció lebonyolítása során.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.