Alig van esély EU-s társasági adóra

Mások mellett hazánk lehet az egyik fő ellenzője az olaszok által felvetett ötletnek.

Horváth Attila
2017. 01. 16. 13:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy friss javaslat szerint nemcsak tagállamokban beszedett áfa egy részét kellene 2020 után befizetni az Európai Unió közös kasszájába, hanem a társasági adónak (tao), az üzemanyagok jövedéki adójának és a szennyező gépjárművek adójának egy részét is. A javaslattal a Mario Monti volt olasz kormányfő által vezetett szakértői csoport állt elő a múlt héten. Siklós Márta, a Leitner+Leitner Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft. adószakértője szerint nem sok esély van rá, hogy a tagállamok rábólintsanak a javaslatra, egyetlen vétó is elég hozzá, hogy ne fogadják el.

– Magyarországnak például minden oka meglenne rá, hogy nemmel szavazzon, ha egyáltalán eljut egy ilyen szakaszba a javaslat. Az idén bevezetett, kilencszázalékos tao a legalacsonyabb az unión belül; ha ebből még be kellene adnia közösbe, azt a kormány biztosan nem támogatná. A miniszterelnök utóbbi időben elhangzott kommunikációiból sem lehet pozitív fogadtatásra következtetni – mondta a szakértő.

Hozzátette, az elmúlt évtizedekben a uniós költségvetés előtti esztendőkben sokszor próbálkoztak azzal, hogy legyen egy ilyen közös kassza. 1998-ban mutatták be az első csomagot, azóta kettő követte, mindegyiket leszavazták. Szerinte várható volt, hogy valaki megint nekifusson, de ilyen előjelekkel nehezen képzelhető el, hogy összejöjjön. Bár messze vagyunk a döntéstől, Magyarország részéről akár a vétó is szóba jöhet, mondta a szakértő, mert ha a tagállamok elfogadnák az esetleges javaslatot, akkor az unió betekinthetne a taopénzek kezelésébe. Ilyen esetben egyeztetni kellene az adókedvezmények és az adókulcs tekintetében is, és például a sporttámogatásra és művészetre adható összegek alaposabb vizsgálata biztosan nem érdeke a kormánynak.

A Portfólió.hu cikke szerint Montiék javaslatcsomagja azért lényeges, mert erre épül majd az az uniós tárgyalássorozat, ami idén kezdődik az EU következő költségvetésének kidolgozására, így tehát a bevételi irányokhoz és elosztási mechanizmusokhoz szabják majd a kiadási oldalt. Lényeges, hogy Montiék anyaga nem tett javaslatot a közös kassza, azaz az elosztott források méretének növelésére, csak az összetételét változtatná meg. Siklós Márta szerint nem feltétlenül jó út a társasági adóból keletkező közös pénztárca erőltetése. Úgy véli, ehelyett sokkal inkább azt kellene Brüsszelnek átgondolni, hogy jelenleg milyen bevételi és kiadási struktúrával tervezik a közös európai büdzsét; elképzelhető, hogy ezen a területen kellene átcsoportosítani a számokat. Kérdés ugyanakkor azonban, hogy a legnagyobb nettó befizetőknek, például Németországnak és Franciaországnak meddig tart a türelme, a tagállamok ugyanis nem egyenlően veszik ki részüket a közös teherviselésből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.