Álom a négy százalék fölötti gazdasági növekedés

Az oktatás korszerűsítése, a korrupció visszaszorítása, az állami szervezetek megújítása elengedhetetlen.

MNO
2017. 01. 19. 18:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs esély a 4 százalékot meghaladó gazdasági növekedésre – idézte Csaba László közgazdásznak az Eötvös József társaság csütörtöki találkozóján elhangzott előadását a HVG.hu. Az akadémikus szerint erre több okból sincs esély. Egyrészt mert a beruházási ráta tavaly a tizedével esett, s hiába emelkedik az idén, a gazdaság akkor sem tud nagyobb lendületet venni. Másrészt a nemzetközi piacok állapota sem segíti a növekedés gyorsulását. Jelentős visszafogó erő a jól képzett és motivált munkaerő hiánya csakúgy, mint a kutatás-fejlesztésre fordított összeg alacsony aránya. Az uniós ajánlás három százalékával szemben nálunk csak a bruttó hazai termék (GDP) másfél százalékát költjük innovációra.

Csaba László a kiút fontos elemeként említette az oktatás fontosságát az óvodától az egyetemig. Ez nyitja meg a mobilitás kapuit, ráadásul „a mi kezünkben van, nem függ az olajáraktól” – ironizált. Kiemelte, a felsőoktatásban „exponenciálisan növekszik a lemaradásunk”, majd hozzátette, békén kellene hagyni végre az egyetemeket. A felsőfokú végzettségűek döntő többsége el tud helyezkedni, nem ők vannak állás nélkül, hanem azok, akik az elemi dolgokat nem tanulták meg – fűzte hozzá.

A másik előadó, Mellár Tamás közgazdász három elemet nevezett meg, amely akadályozza az ország fejlődését. Az egyetemi tanár szerint gyenge a polgári társadalom, töredékes a középosztály, a polgári értékek pedig hiányoznak. Vannak ugyan demokratikus és piaci intézményeink, de nem a megfelelő módon, diszfunkcionálisan működnek. Végül az intézmények nem befogadó, hanem kirekesztő jelleggel működnek, ami az Acemoglu–Robinson-szerzőpáros híres könyve, a Miért buknak el nemzetek? következtetése szerint lecsúszáshoz vezet.

Az egyetemi tanár arra is felhívta a figyelmet, hogy improduktív a magyar gazdaság. Ezt mutatja, hogy minden 1 százalékos növekedéshez 2,5 százalékos többletforrásra van szükség. A szociálliberális kormány két ciklusa alatt, 2002 és 2010 között összesen 17 százalékkal nőtt a gazdaság, ezt a GDP 34 százalékára rúgó többletforrás (többletadósság) alapozta meg. Ám 2010 után még rosszabb volt a bizonyítvány – fejtegette –, mert 10 százalékos növekedéshez ekkor már a GDP 35 százalékára tehető többletforrás bevonása történt meg. Ebből 10 százalék volt a magánnyugdíjpénztári vagyon, 26 százalék az EU-támogatás, a GDP 5 százalékával csökkentek a devizatartalékok: bár ez 41 százalék, de ebből le kell vonni 5 százalékot, mert ennyivel csökkent a GDP-arányos államadósság.

A portál tudósítása kiemeli, hogy Mellár Tamás az első Orbán-kormány idején a KSH elnöke volt, és miközben Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter 7 százalékos gazdasági növekedésről vizionált, ő a Közgazdasági Szemlében arról írt részletesen alátámasztott tanulmányt, hogy a termelési tényezőkből ez nem következik.

A teendőket Mellár Tamás a következőkben foglalta össze. A nemzeti intézmények (Magyar Nemzeti Bank, Központi Statisztikai Hivatal, Állami Számvevőszék) függetlenségét helyre kell állítani, vezetőit paritásos alapon választaná ki a kormány, az ellenzék és a szakmai szervezetek. Új oktatási programot kell létrehozni, majd társadalmi vitára bocsátani, végül a megvalósításhoz elegendő közpénzt rendelni. Többet kell költeni a kutatás-fejlesztésre. Felül kell vizsgálni az állami intézményrendszert, s ezzel együtt visszaszorítani a korrupciót. Le kell bontani a monopóliumokat, és erőteljesebben segíteni a kis- és a középvállalatok érvényesülését. A professzor az adórendszert is átalakítaná. Visszaállítaná a progresszív személyijövedelemadó-rendszert, mert az egykulcsos a világ legigazságtalanabb adórendszere. Ugyanakkor bevezetné a vagyonadót például 1000 hektáros földbirtok vagy 100 milliós vagyon felett. Ennek magyarázata, hogy bármilyen politikai változás jön is, a megszerzett vagyonokat bíróságon nem lehet visszaperelni, de meg lehet adóztatni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.