Irracionális irányba „megy el” a mezőgazdaság

Nem következett be a fordulat, az egyéni gazdaságok háromnegyede nem tenyészt állatot.

Tóth László Levente
2017. 01. 16. 14:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem sikerült elérni az egészségesebb szerkezet kialakítását a magyar mezőgazdaságban, sőt a tavalyi esztendő számai éppen a kívánatosnak tartott folyamat ellenkezőjéről tanúskodnak. A termelést tekintve a növényi termékek mennyisége 13, az állatoké és állati termékeké három százalékkal nőtt tavaly. A két ágazati alaptevékenység, a növénytermesztés és az állattenyésztés aránya 65:35 százalék volt, azaz tavaly tovább nőtt a növénytermesztés súlya, annak ellenére, hogy az agrárpolitika egyik célkitűzése hosszú évek óta éppen ennek az aránynak a javítása.

– A mezőgazdaságban a múlt év sem hozta azokat az eredményeket, mint amelyeket az EU-csatlakozás utáni években sikerült elérni. A gyenge pénzügyi eredmény nem írható az időjárás rovására, hozzájárult a szinte önpusztító módon végigvitt állattenyésztési válság is. Nem beszélve a földtörvényről vagy az EU-s pénzek elosztási koncepciójáról, amelyek miatt előre lehetett látni, hogy az agrárpolitika állattenyésztési fejlesztési koncepciója elbukik – mondta ennek kapcsán lapunknak a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége főtitkára. Horváth Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy az agrárpolitika a rossz támogatási rendszerrel, a korszerűtlen technológiával, drágán termelőket is a rendszerben tartotta – holott egy egészségesebb környezetben nekik ki kellett volna szállniuk a termelésből.

Raskó György agrárközgazdász-vállalkozó szerint teljesen irracionális irányba „megy el” a mezőgazdaság szerkezete, és probléma, hogy a jövőben sem várható az állattenyésztés volumenének növekedése, miközben Nyugat-Európában a két alaptevékenység aránya 50:50 százalék. A szakember felhívta rá a figyelmet, hogy az Egyesült Államokban az állattenyésztés értékteremtő képessége magasabb, mint a növénytermesztésé, utóbbi jó, ha tízévente eléri az ötvenszázalékos részesedést. Magyarországon tehát a mezőgazdaság szerkezete egyértelműen torz. Ez nem is lenne gond, ha – ahogyan például Olaszországban – a kiugró kertészeti termeléséből adódna. Idehaza azonban munkaerőt lekötni nem tudó, alacsony hozzáadott értékű termékeket állítunk elő, miközben az állattenyésztés a kertészettel együtt visszaszorul.

A kormány által favorizált egyéni gazdaságok esetében éppen a fordítottja történik annak, mint amiről a döntéshozók beszéltek – hívta fel a figyelmet Raskó György. Szerinte ezeknek a gazdaságoknak több mint 75 százaléka már csak növénytermesztéssel foglalkozik, azaz négy egyéni gazda közül három egyáltalán nem tenyészt állatot. És ezt anélkül megtehetik, hogy félniük kellene a támogatások elvesztésétől. Nálunk ugyanis állattenyésztés helyett csak állattartást írtak elő támogatási, pályázati követelményként. Egy tanya körül legelésző tehén már állattartás, de nem állattenyésztés, nem beszélve arról, hogy ezt a követelményt – ahogyan ezt korábban már lapunk is megírta – bérelt állatokkal is próbálják teljesíteni, méghozzá sikeresen – fogalmazott. A volt államtitkár mindehhez hozzátette: eközben az állattenyésztést is folytató nagy gazdaságoktól az állam jogi eszközökkel veszi el a földet, ahol a tömegtakarmányt meg tudnák termelni, ezért ezek a gazdaságok nem merik fejleszteni az állatállományukat. A statisztikákban már egészen nyomasztó látni, hogyan koncentrálódik az állatállomány éppen ezeknél a nagy gazdaságoknál – mondta a szakember, egyértelműsítve: ezért nem fejlődik Magyarországon az állattenyésztés. Amíg ez az agrárpolitikai irány fennmarad, addig a magyar mezőgazdaság még olyan irányba fog fejlődni, hogy még kevesebb embernek legyen munkája, és még kevesebb hozzáadott értéket állítson elő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.