Még mindig jobb megkerülni a bankokat?

Egyelőre gond nélkül őrzi pozícióját a Western Union.

Hajdú Péter
2017. 01. 25. 10:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokak számára meglepően hangozhat, de ha pénzt kell gyorsan külföldre utalni, még mindig nem feltétlenül a bank a legjobb a megoldás. – A világszerte pénzátutalással foglalkozó Western Union (WU) már akkor jelen volt a magyar piacon, amikor a hazai bankrendszer még nem lehetett a vetélytársa, mert a banki átutalás sebessége messze elmaradt az amerikai cég pénzátutalási sebességétől, s olyan startup cégek sem léteztek még, mint például a TransferWise – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Homa Péter, a Bankkártya.hu portál szakembere. – Ezért ha valaki gyorsan szeretett volna külföldre pénzt utalni, automatikusan rajtuk keresztül juttatta célba az összeget, vagy különben maga ülhetett repülőre, és zsebben vihette a készpénzt. Ez esetben, amikor az idő volt a szűk keresztmetszet, föl sem vetődött az, hogy mibe is kerül ez. A díj ugyanis magasabb volt, mint a banki utalás esetén. Ezt azonban megmagyarázza, hogy lényegében nem volt vetélytárs. Ennek köszönhetően az emberek fejében az rögzült, hogy rajtuk keresztül érdemes külföldre pénzt küldeni. További előnye volt a szolgáltatásnak, s előnye a mai napig, hogy nagyon sok partnerrel dolgozik, akiken keresztül el tudja juttatni a pénzt a címzetthez. Itthon például az összes magyarországi postahivatalban elérhető a cég szolgáltatása.

– Azóta persze nagyot fordult a világ, az amúgy olcsóbb banki utalás is gyorsabb lett, s megjelentek a mindkét formánál alacsonyabb díjat fölszámoló startup vállalkozások – tette hozzá Homa Péter. – Az emberek azonban hozzászoktak a Western Unionhoz, s nem nagyon keresnek más megoldást, így a cég egyelőre gond nélkül őrzi piaci pozícióját.

Az idők szavát persze az amerikai szolgáltató is meghallotta, hiszen ma már nemcsak készpénzben képes utalni, de mobilapplikáción, vagy éppen a céggel szerződött bank online vagy normál felületén keresztül is. S bár magasak a felszámított díjak – hiszen magyarországi partnere, az Intercash Zrt. honlapja szerint például 30 ezer forintig 2200 forint a felszámított díj, tehát 7,3 százalék – nagy előny, hogy akár bankszámla nélkül is fölveheti a címzett a pénzt az 1700 hazai partner valamelyikénél. A WU-tól kapott tájékoztatás szerint az utalások nyolcvan százaléka magánszemélyek között zajlik, 11-12 százalékban magánszemélyek fizetnek cégeknek, a vállalkozások közötti utalások pedig hét százalékot tesznek ki.

A pénzátutalás másik végletét az olyan startup cégek jelentik, mint a TransferWise, ahol alig fél–egy százaléknyi díjat számolnak fel a pénzmozgás fejében, igaz az utaláshoz ez esetben bankszámlára is szükség van. Ez a rendszer azért tud feltűnően alacsony díjakkal dolgozni, mert megspórolja a pénznemek közötti váltás és a külföldre utalás díját. A módszer a következő: az első lépésben valaki (A) Németországból szeretne Magyarországra eurót küldeni, amit itt forintban vesznek föl (B). Ehhez a tranzakcióhoz keresnek egy olyan ügyfelet, aki fordítva, azaz hazánkból (C) akar forintot Németországba utalni, amit ott euróban vesznek föl (D). Az A ügyfél által a TransferWise számlájára utalt eurót a cég kifizeti D-nek, a C által küldött forintot pedig B-nek. Így váltásra sem került sor, s az országot sem hagyta el egyik összeg sem.

A banki átutalás költsége általában a fent részletezett két véglet között található valahol. Mert igaz ugyan, hogy létezik olyan banki ajánlat, amely csak 0,2 százalékos díjat számol föl a külföldi utalás fejében, azonban ott a fogadó fél is fizet. A TransferWise-nál nem történik pénznemváltás, annak költségeit sem kell fizetni, ráadásul a devizaszámla fenntartási költségével sem kell számolni, végül pedig az egyeurós minimum összeg is kedvezőbb, mint a bankok jellemzően 5-6 euró körüli minimális díja. Igaz, a hitelintézetek esetében komoly tőkeerővel rendelkező vállalkozásokról van szó, ami például a TransferWise-ról nem mondható el. Tény ugyanakkor, hogy az utóbbi vállalkozásba már beszállt a PayPal pénzügyi szolgáltató alapítója, s a félszázalékos díjnak köszönhetően most van felfutóban a vállalkozás, ami csökkenti annak valószínűségét, hogy bedőlne az üzlet.

Szerettük volna megtudni, hogy a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti hatósága rálát-e a Western Unionon keresztül utalt pénzekre, végzett-e már ellenőrzést ezekkel az utalásokkal kapcsolatosan, talált-e hibát a rendszer működésében, de lapzártánkig nem kaptunk választ kérdéseinkre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.