Mélypont után tápászkodik fel az építőipar

Még vagy tíz évig komoly gondot okozhat a szakemberhiány.

Illés József
2017. 01. 27. 5:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavalyi katasztrofális teljesítmény után növekedést hozhat az idei év az építőipar számára. Ez azonban csak akkor következik be, ha ismét elkezdenek áramlani az európai uniós pénzek az ágazatba – nyilatkozta lapunknak a GKI Gazdaságkutató Zrt. ügyvezetője. Petz Raymund elmondta: abban az esetben, ha a várt uniós források megérkeznek, akkor idén akár 6-8 százalékos, jövőre pedig 8-10 százalékos bővülés következhet be az iparágban. Az optimizmusra a szerződésállomány bővülése is okot ad, hiszen növekedett a megrendelések száma mind a mélyépítési, mind a lakásépítési ágazatban.

A szakember hozzátette: az erősödés ugyan a számok alapján impozánsnak látszik, azt nem szabad elfelejteni, hogy a bázisadatok rendkívül alacsonyak. Vagyis az idei bővülési számok csak a tavalyi mélyrepüléshez képest mutatnak jól. Emlékezetes: az elmúlt év során hozzávetőleg 20 százalékkal zuhant az építési ágazat teljesítménye.

Az ügyvezető szerint továbbra is jelen lesz az ágazatban a szakemberhiány, amely csak középtávon mérséklődik majd. A képzett szakemberek számára ugyanis még az idén év elején végrehajtott központi bérkorrekció után sem vonzóak a magyar építőipar által kínált fizetések. Ugyanakkor az ágazaton belüli jövedelmek emelkedésének ad majd némi mozgásteret, hogy idén várhatóan 10-15 százalékkal növekedhetnek kivitelezési költségek. Ez főként a lakásépítési piacon mutatkozik meg. Az építkezés drágulása ugyanakkor nem veti vissza a keresletet.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke lapunknak elmondta: azzal számol, hogy idén 10-12 százalékkal javul az ágazat teljesítménye, s a növekedés motorját – az új lakásépítések mellett – főként az uniós pénzek megérkezése adja. Emellett számítani lehet a külföldi befektetők megjelenésére is. A beruházások azonban elsősorban az ország központi régiójában, illetve a vidéki nagyvárosokban élénkülnek majd meg a legjobban. Így az iparág erősödése nem lesz egyenletes az ország minden térségében. Ugyanakkor az ágazat hatékonyságágának javulására is lehet számítani, ami ugyancsak a szakág kibocsátásának a növekedését erősíti – fűzte hozzá Koji László. Az idei évtől várhatóan a korábbinál egyenletesebben növekszik majd a kereslet az iparág kapacitásai iránt, s ez megkönnyíti az építőipari vállalkozások működését. A szakemberhiány azonban a következő tíz évben szinte biztosan nehezíti majd a szakág működését – hívta fel a figyelmet az elnök.

Pertics Richárd, az Opten céginformációs központ igazgatója közölte: tavaly 5520 törlés mellett csak 3092 vállalkozást alapítottak az építőiparban, ezzel 49 ezerre csökkent az építőipari vállalatok száma Magyarországon. Az ágazatban a csökkenés önmagában még nem is lenne akkora probléma, de az, hogy a cégek több mint 10 százalékát törlik egy éven belül, már figyelemre ad okot – jegyezte meg az igazgató. Az építőipar a javuló tendencia ellenére 2016-ban is az ország egyik legfertőzöttebb szekciója volt, a fluktuáció rendkívül magas, a cégek várható élettartama pedig nagyon alacsony.

Az igazgató szerint nem sok bizakodásra ad okot az a tény sem, hogy a megszűnésekhez vezető eljárások csaknem 40 százaléka még mindig felszámolási eljárás, tehát még mindig igen nagy problémát jelentenek a kifizetetlen számlák a szektorban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.