Stabilizálódtak az olajárak

A következő hónapokban nem változnak észrevehető mértékben a hazai üzemanyagárak.

Illés József
2017. 01. 22. 14:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Máris érzékelhető a nemzetközi olajpiacon, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC), illetve több szervezeten kívüli olajtermelő ország, így például Oroszország a decemberi megállapodás szerint igyekszik visszafogni a kőolaj-kitermelést – tudtuk meg az Erste Bank olajipari elemzőjétől. Pletser Tamás elmondta: jócskán csökkent például a szaúdi és az iraki kitermelés, és – ugyan főként a hideg időjárás miatt, de – az orosz kihozatal is alacsonyabb a korábbinál. Elégedetten nyilatkozott a termeléscsökkentési megállapodás végrehajtásáról a szaúdi és az orosz energiaügyi miniszter is.

Emlékezetes: az OPEC-tagok decemberben nagyjából napi 1,2 millió hordónyi termeléscsökkentésről állapodtak meg, amit januártól léptettek életbe, bár akkor Szaúd-Arábia és Irak is jelezte, hogy az Ázsiába tartó szállítmányait januárban még nem korlátozza. Az olajkartell egyeztetett a független olajexportőrökkel is, remélve, hogy követik őket a termeléskorlátozásban. A szervezet összesen napi 600 ezer hordó csökkentést várt a kartellen kívüli olajexportőr államoktól. Ugyanakkor egyezség született arról is, hogy idén, az első negyedévben újabb csúcstalálkozót szerveznek az OPEC-tagok a független termelők részvételével, hogy áttekintsék az önkorlátozás eredményeit. Az olajtermelés visszafogásának fő célja a kőolaj árának emelése.

Pletser Tamás úgy látja: a termelés visszafogása következtében máris stabilizálódtak az olaj jegyzésárai a nemzetközi piacon. Így idén átlagosan 50-55 dolláros hordónkénti árakra lehet számítani az Európában referenciafajtának tekintett Brent típus esetében. Ez pedig azt vetíti előre, hogy – abban az esetben, ha a dollár árfolyama nem szökik a magasba, amire manapság nincs kilátás – Magyarországon a mostani üzemanyagárakkal lehet számolni. Így az elkövetkező hónapokban legfeljebb 5-10 forintos áringadozás várható. A 95-ös benzin literenkénti átlagára jelenleg 368 forint, a gázolajé pedig 375 forint. Az autósok ugyanakkor 15-25 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.