A Spar már vett egy Palóc Nagyker-boltot

A lehetséges vevők kivárnak, hogy minél olcsóbban jussanak hozzá a nógrádi cég üzleteihez – értesült a Magyar Nemzet.

Horváth Attila
2017. 02. 09. 18:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Információink szerint eddig mindössze egyetlen üzletét tudta eladni a csődbe jutott Palóc Nagykereskedelmi Kft. A vevő a Spar volt, egy szolnoki boltot vett meg az üzletlánc, amint ezt a sajtóosztálytól megtudtuk. Hogy a többi 90 üzlettel mi történik majd, arról egyelőre csak találgatni lehet. A boltokra információink szerint a Coop is pályázik, tőlük nem kaptunk visszajelzést erre vonatkozóan. Magánszemély érdeklődőkről is hallani a piaci pletykák alapján. Úgy tudjuk, a lehetséges vevők kivárnak, hogy minél olcsóbban jussanak hozzá az üzletekhez.

A salgótarjáni székhelyű Palóc Nagyker a 90-es évek eleje óta a legnagyobb foglalkoztató volt Nógrád megyében és a környéken. Tavaly szeptemberben azonban azzal került be a hírekbe, hogy 1300 dolgozójának nem utalta át a munkabérét, üzleteit be kellett zárnia, mert nem tudott fizetni az áruért. A társaság több milliárd forinttal tartozik a hitelezőknek. Sorozatban a harmadik veszteséges éve volt a 2015., ekkor már 1,9 milliárd forintos mínusszal zárt, ezért kellett tavaly lakatot tenni az üzletek ajtajára. A CBA az ősszel szerződést is bontott franchise-partnerével.

Néhány bolt azonban még üzemel, a megmaradt tartós fogyasztási cikkeket és vegyi árut próbálja eladni, de információink szerint a berendezéseken is szeretnének túladni. – Ezekből és a tartalékokból a dolgozók nagy része megkapta az elmaradt bérét, kilencven százalékuk máshol keresett állást. Azért 200-300 millió forintnyi kifizetetlen járandóság még maradt. Közös megegyezést is felajánlottak, ami után kéthavi bért fizettek volna, ezt azonban még nem kapták meg az egykori beosztottak. Aki maradt dolgozni, azt a még üzemelő néhány üzletbe zsúfolták össze. Aki nem fogadta el a felajánlott közös megegyezést, azzal viszont szándékosan rosszul bánnak – tudtuk meg Demeter Lászlótól, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének Nógrád megyei titkárától.

A novemberi sikertelen találkozó után decemberben határozatképes csődegyezségi tárgyalás zajlott a kft. ügyében, ám a hitelezők nem fogadták el a Palóc Nagyker ajánlatát. A titkártól megtudtuk, legközelebb február 20-án találkoznak. Ez lesz tehát a harmadik hitelezői tárgyalás, de ezt már nem a Pro Bonum Gazdaságszervező Kft. vezeti, hanem a salgótarjáni Novent Felszámoló és Gazdasági Szaktanácsadó Kft. Mint megírtuk, a Pro Bonumot törölték a felszámolók névjegyzékéből. A Palóc utoljára arra tett ígéretet, hogy a nagyobb hitelezők, például a bankok három éven belül megkapják a tartozás 60 százalékát. A kisebbeknek viszont csak harmincszázalékos rendezést ígért, pedig több száz hitelezőnek tartozik. Lapunk információi szerint az adósság meghaladja az ötmilliárd forintot. Az április 6-i határidőig nem valószínű, hogy egyezség születik, és ekkor megindulhat a felszámolás a cég ellen.

Pert vesztett a CBA lapunkkal szemben

Első fokon elvesztette a CBA és franchise-partnere, a Rubók Kft. azt a polgári pert, amelyet lapunk ellen indított. Jó hírnév megsértése miatt összesen 25 millió forintos sérelemdíjat követeltek a Magyar Nemzettől egy szeptemberi cikkünk miatt, amelynek címe Újra itt a gyanús étolaj volt. A felperesek szerint hét pontban sértettük meg jó hírnevüket. Többek között azzal a kijelentéssel, hogy „úgy látszik, továbbra is ellenőrizetlenül, korlátlan mennyiségben érkezhet az országba az áfacsalással könnyen összefüggésbe hozható, horvát gyártmányú étolaj”. A bíróság az elsőfokú ítéletben egyetlen pontban sem adott igazat a felperesnek, és kötelezte a perköltség megfizetésére. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.