Egymásnak feszül a Vodafone és a Telekom

Kié a zsíros állami szerződés? A Telekomé vagy a Vodafoné? Bírói ítélet után sem egyértelmű a helyzet.

Bodacz Péter
2017. 02. 10. 17:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába hirdette ki győztesnek a Magyar Telekomot a Közbeszerzési Döntőbizottság az állami intézmények távközlési szolgáltatásaira kiírt tenderen, a Vodafone sikeresen támadta meg a döntést a Székesfehérvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon. Így ez utóbbi testület döntéséig érvényben marad a Vodafone szolgáltatási szerződése – legalábbis ezt közölte Király István, a Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese. A Telekom szerint ugyanakkor a bírósági döntés ellenére is érvényes a február 6-án aláírt szerződés.

Mint arról néhány nappal ezelőtt lapunk is hírt adott, a Vodafone azt követően fordult bírósághoz, hogy a Közbeszerzési Ellátási Főigazgatóság (KEF) kizárta a Vodafone-t a Mobil szolgáltatások beszerzése 2016 című közbeszerzési eljárásból. A KEF irreálisan alacsonynak tartotta a Vodafone vállalási árait. – A KEF lényegében azt vonta kétségbe, hogy a Vodafone Magyarország mint a világ második legnagyobb mobilszolgáltatójának leányvállalata képes-e a szolgáltatást finanszírozni – hangsúlyozta a vezérhelyettes, hozzátéve: a költségvetésnek éves szinten több mint 500 millió, a megbízás három éve alatt 1,6 milliárd forintos felesleges kiadást jelentene, ha az állami intézmények nem a Vodafone által kínált feltételekkel vennék igénybe a mobilszolgáltatásokat. A mobiltársaság közleményéből az is kiderül, hogy a verseny végeredményét döntően befolyásoló, a belföldi tarifák összehasonlíthatóságát szolgáló „súlyozott szolgáltatási díjak összesen” bírálati elemre a Vodafone 2317 forintos, a Magyar Telekom pedig – másodikként – 3603 forintos ajánlatot tett.

Az ügyet bonyolítja az is, hogy a Telekom és a Közbeszerzési Ellátási Főigazgatóság annak ellenére írta alá a szerződést február 6-án, hogy a székesfehérvári bíróságon csak három nappal később, február 9-én született döntés az ügyben. Ezért a Vodafone polgári peres úton is megtámadja a Budai Központi Kerületi Bíróságon a Telekomot és a KEF-et. A mobilszolgáltató álláspontja szerint a bíróság döntésének hiányában a közbeszerzési eljárás nem zárult le jogerősen, azaz jogellenesen kötöttek szerződést. Mindez – legalábbis a Vodafone szerint – azt is jelenti, hogy a Telekom és a KEF szerződése érvénytelen.

A Vodafone sajtóközleménye rosszhiszemű, és valótlan állításokat tartalmaz, ezért a Magyar Telekom pert indít a társaság ellen – közölte a KEF tenderén nyertes mobilcég, amely szerint a február 6-án megkötött szerződés jogszerű és érvényes. A Telekom reagálásában kifejtette, hogy a Székesfehérvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság február 9-i döntése nem jár érvénytelenítő hatással.

Az ominózus megállapodás szerint egyébként a szerződéskötést követő 39 hónapban a Magyar Telekom és leányvállalata, a T-Systems Magyarország Zrt. látja el a teljes érintett kört, vagyis a kormányzati szervezeteket és a rendszerhez önként csatlakozó intézményeket (önkormányzatokat, intézményfenntartókat, bíróságokat) mobilhang és hozzá kapcsolódó mobilinternet szolgáltatással. Minderre ötmilliárd forint keretösszeget határoztak meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.