Elkapkodták a földet a külföldi nagytőkések

Sokaknál kiverheti a biztosítékot a Benetton magyarországi cégének vezetőit is említő legújabb Ángyán-jelentés.

Tóth László Levente
2017. 02. 16. 6:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a hivatalos indoklás szerint a kormány azért adta el az állami tulajdonú termőföldeket a Földet a gazdáknak! program keretében, hogy a kis családi gazdaságokat földhöz juttassa, Somogy megyében ennek épp a fordítottja történt. Egyáltalán nem jártak jól a helyben lakó, kisebb gazdák, viszont a kalapács alá került földrészletek kétharmadát 36 nagy érdekeltség – nagybirtokosok, spekulánsok és üzleti érdekkörök – szerezte meg. Ráadásul a területek csaknem tizede külföldi vagy külföldi származású kettős állampolgár nagybirtokosoké lett, köztük belgáké, németeké, olaszoké, osztrákoké. Annak ellenére, hogy a kormány az egész programot – úgymond – azért kezdte el, hogy nehezítse a külföldiek földvásárlását.

Mindez Ángyán József legújabb, lapunk birtokába került jelentéséből derül ki.

Az egykori Vidékfejlesztési Minisztérium volt államtitkára megyei bontásban előbb a Fejér, majd a Győr-Moson-Sopron megyei állami földeladásokat dolgozta fel, és most adta közre „szülőföldje, Somogyország” földprivatizációs adatait is. Mivel a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) eddig nem hozta nyilvánosságra az adásvételi szerződéseket és az új tulajdonosok listáját, csak a hivatalosan közzétett árverési eredményeket elemezhette.

Csak emlékeztetőül: a legújabb állami földprivatizáció során 2015 novembere és 2016 júliusa között országszerte több mint 182 ezer hektár került árveréssel új tulajdonoshoz, ebből – a megyék közül – Somogyé volt a negyedik legnagyobb terület: ott 12 ezer hektárt vertek dobra, ami az országosan elárverezett földek hét százaléka. Ebből 7200 hektár – az 570 birtoktestből 402 – licitálás nélkül lett a nyerteseké, azaz az árverésen elkelt somogyi földek 70 százaléka kikiáltási áron, az európai földárak töredékéért kelt el. „E megye adatai is igazolják, hogy alaptalanok azok a kormányzati állítások, amelyek szerint »árversenyben kialakult piaci áron« jutottak a nyertesek az állami földterületekhez” – hívja fel a figyelmet Ángyán József.

Az árverésre bocsátott somogyi földek csaknem kétharmada – méretük miatt – még így is 100 millió forintnál is magasabb összegért kelt el. A nagytőkések területszerzését jól mutatja, hogy a legnagyobb, 918 hektárnyi területet a belga–magyar Claessens család vásárolta össze, míg a 20 hektár alatti földrészletekhez jutók összességében is csak ennek a háromnegyedét tudták megszerezni. Az olasz Rappo Isacco testvérével, Manuellel együtt 108 hektárt vett: az ő nevük nem cseng ismerősen, de valójában az olasz divatmágnás, Carlo Benetton magyarországi cégének vezetőiről, illetve birtokainak intézőiről van szó. Benetton a cégei révén több mint 6000 hektár somogyi területtel bír, és az övé a volt Széchenyi-vadászkastély is Görgeteg és Rinyatamási között.

A magyar államtól csaknem 8000 hektárt 90 évre bérbe kapó Braun bankárcégcsoporthoz tartozó vállalkozás, a Hubertus Agráripari Bt. – és további három társaság – társtulajdonos német vezetője, Hahnenkamm Christian Oliver ehhez képest csak „hátsóudvarnyi”, 12,7 hektárra licitált sikeresen. A nyertesek közt megtalálhatók Izsák település fideszes polgármesterének, Mondok Józsefnek a fiai is, együtt 176,8 hektárt szereztek. A nagybirtokos, vadász, lovas, „trafikos” és „benzinkutas” fideszes politikus arról híresült el, hogy uniós forrásokból saját célra vadászházakat építtetett. Ángyán József a hivatalosan közzétett árverési eredmények alapján az „érdekes” nyertesek közé sorolta Kaposvár önkormányzatának fideszes frakcióvezetőjét is. Az agrármérnök végzettségű Mihalecz András azonban lapunknak tagadta ezt: elmondása szerint cége régóta foglalkozik húsmarhatartással, épp ezért szeretett volna licitálni az általa bérelt legelőre, ám a kialakult magas árak miatt meg sem kísérelte. A terület egy kisebb részére végül sikeresen licitált, ezt azonban a kifüggesztés során elvitte előle az elővásárlási jogával élő vásárló, így ő végül egy hektár földhöz sem jutott.

További furcsaság, hogy a megye állami földterületeinek legnagyobb – részben külföldi – bérlőit többnyire elkerülte a privatizáció. Bérelt területeik szinte egyáltalán nem kerültek kalapács alá. Így az állami földeket változatlan – általában igen kedvező, számukra komoly versenyelőnyt nyújtó – feltételekkel, például akár hektáronként tíz forint bérleti díjért használhatják továbbra is, akár évtizedeken át.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.