Mellár: Rossz vége lesz az erőltetett gazdasági növekedésnek

Azt jósolja, kevesebb lesz a munkahely, több a közmunkás, még inkább elmaradunk a visegrádi országoktól.

MNO
2017. 02. 09. 9:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erre az évre négyszázalékos GDP-növekedéssel számol a kormány, amit elsősorban uniós pénzből és béremelésekkel akar elérni. Amikor azonban három-öt év múlva elfogynak a közösségi források, és saját lábra kell állni, gyorsan ki fog derülni: sem minőségében, sem mennyiségében nincs meg az a termelő tőke, ami a növekedéshez kellene – olvasható Mellár Tamás közgazdász, egyetemi tanár 168 Órának adott interjújában. Azt jósolja, hogy kevesebb lesz a munkahely, több a közmunkás, még inkább elmaradunk a visegrádi országoktól is. Az élénkítéshez muszáj lesz adósságot növelni, így viszont elszaladhat a büdzsé hiánya, vagyis előbb-utóbb megszorításokat kell bevezetni.

Az interjúban szó van arról is, hogy a világ versenyképességi rangsorában a 69. helyen állunk, ez is mutatja, hogy a magyar tulajdonban álló vállalatok, amelyek az elmúlt években rengeteg pénzt kaptak, nem tették versenyképessé Magyarországot. Az export 20 százalékát is alig tudjuk megtermelni. A mezőgazdasági kivitelünk is problémás, mindössze 10 százalékot képez benne a magas hozzáadott értékű részarány, a külföldre eladott áru zöme élő állat, nyers hús, gabona, zöldség és gyümölcs.

A folyó fizetési és külkereskedelmi mérlegünk helyzete most még nagyon kedvező, ugyanis itt vannak a többségi külföldi tulajdonban lévő cégek, az uniós támogatások, és a külföldön dolgozók is hazaküldik a valutát. Ez elég ahhoz, hogy fedezze a többletfogyasztásból eredő importot. Viszont amint leállnak az uniós támogatások, romlani fog a mérleg. Sőt: mi van akkor, ha az Egyesült Államok valóban kiveti a 35 százalékos többlet importvámot a német autókra, ami miatt a cégek csökkenteni kényszerülnek termelésüket? Nem Németországban fogják kezdeni – emeli ki Mellár. Hozzáteszi: amint a nálunk lévő német gyárak csökkentik a kapacitásaikat, exportunk megroggyan. És akkor itt állunk a magasabb bérek miatt magasabb fogyasztásra szoktatott, elsősorban külföldi termékeket vásárló lakossággal. Akkor fog kiderülni, hogy gazdaságunk nem képes exporttal ellensúlyozni az importot. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.