Mexikó lehagyhatja Németországot

Egy nemzetközi felmérés szerint 2050-ig a feltörekvő gazdaságok vehetik át az irányítást a fejlett országoktól.

Hírösszefoglaló
2017. 02. 07. 19:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2050-ig tartó időszakban folytatódni fog a világgazdasági erőeltolódás a fejlett gazdaságok felől a feltörekvő gazdaságok felé – ez az egyik fő megállapítása a PwC közgazdászai által készített nemzetközi elemzésnek. A jelentés a világ 32 legnagyobb, együttesen a globális GDP 85 százalékát előállító gazdaságára vonatkozó GDP-növekedési prognózist nyújt erre az időszakra. Az előrejelzések a PwC által 2006-ban kidolgozott, részletes, hosszú távú globális növekedési modell aktualizált változatán alapulnak.

A jelentés szerint a világgazdaság 2042-re a kétszeresére nőhet 2016 és 2050 között évi 2,5 százalékos átlagos reálnövekedés mellett. Ez a növekedés jórészt a feltörekvő és a fejlődő országoknak köszönhető majd: az E7-országok (Brazília, Kína, India, Indonézia, Mexikó, Oroszország és Törökország) gazdasága az elkövetkező 34 év során hozzávetőleg átlagosan évi 3,5 százalékkal nő majd a G7-országok (Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok) gazdaságának évi 1,6 százalékos növekedésével szemben.

– Folytatódik a világgazdasági erőeltolódás a fejlett gazdaságok felől a feltörekvő gazdaságok irányába. 2050-re az E7-országok a globális GDP majdnem 50 százalékát állíthatják elő, míg a G7-csoport részesedése alig több mint 20 százalékra csökken – tette hozzá Polacsek Csaba, a PwC Magyarország pénzügyi és tranzakciós csoportjának vezető igazgatója.

A piaci valutaárfolyamon számított GDP alapján a világgazdasági erőeltolódás nem tűnik olyan radikálisnak, Kína azonban ennek alapján is a világ legnagyobb gazdaságává válik még 2030 előtt, míg India továbbra is egyértelműen a világ harmadik legnagyobb gazdasága lesz 2050-re.

A főszerepet azonban az újabb feltörekvő gazdaságok játsszák majd. A PwC előrejelzése szerint 2050-re Indonézia és Mexikó gazdasága túlnövi Japán, Németország, az Egyesült Királyság és Franciaország gazdaságát, míg Törökország megelőzheti Olaszországot. A 2050-ig terjedő időszakban Vietnam, India és Banglades gazdasága fejlődhet a leggyorsabban, évi 5 százalékos átlagos növekedést produkálva.

Kolumbia és Lengyelország szintén jelentős növekedési potenciállal bír, és az előrejelzések szerint saját térségében, vagyis Latin-Amerikában, illetve az Európai Unióban a leggyorsabban növekvő jelentős gazdaság lehet.

– Számos feltörekvő gazdaságban a növekedést támogatni fogja a viszonylag gyors népességnövekedés, bővítve a hazai keresletet és a munkaerő létszámát. Ennek azonban az oktatásra fordított beruházásokkal és az alapvető makrogazdasági tényezők javításával kell párosulnia, biztosítandó, hogy ezekben az országokban a növekvő számú fiatal munkavállalónak elegendő munkahelye legyen” – mondta Polacsek Csaba.

A fejlett gazdaságoknak jó hír, hogy továbbra is magasabbak lesznek az átlagjövedelmek – potenciálisan Olaszország kivételével valamennyi G7-ország megelőzi az E7-országokat a 2050-re előre jelzett egy főre jutó GDP-re vonatkozó rangsorban. Az előrejelzés szerint a feltörekvő gazdaságokban az átlagjövedelem szintje idővel fokozatosan eléri a fejlett gazdaságokét, azonban az átlagjövedelmek világméretű teljes kiegyenlítődése csak jóval 2050 után következhet be.

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.