Nehéz év előtt a gazdák

Technológiaváltás kell a madárinfluenza elleni küzdelemben.

Tóth László Levente
2017. 02. 17. 9:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az már most látszik, hogy a 2017-es év az agrárágazatban tevékenykedőknek nehezebb lesz a tavalyinál, annak ellenére, hogy az állattartásnál az árak jelentősen pozitív irányba mozdultak – mondta lapunknak a K&H Bank agrárüzletág-vezetője. Tresó István kifejtette: úgy néz ki, a sertéstartás legalább másfél-két év távlatában jövedelmező tud lenni azután, hogy az elmúlt néhány évben nagyon jelentős veszteséggel járt. A tejárak pedig már elérik az átlaggazdálkodó költségét, sőt jövedelemtartalmuk is van, de a jó termelők a magyarországi támogatásokkal az utóbbi időszak legalacsonyabb árai mellett is nyereségesek voltak. Vannak ugyanis tehenészetek, ahol 83–86 forintos önköltséggel képesek megtermelni egy liter tejet.

– A termelői áraknál magasabb költségek, a madárinfluenza és a szokatlanul hideg időjárás nagy kihívást jelent a mezőgazdaságnak, a megoldás technológiai fejlesztések nélkül hosszú távon nem lehet eredményes – véli Tresó István. A szakember szerint a vírussal leginkább fenyegetett víziszárnyas-ágazat számára az egyetlen megoldást a zárt technológiára való áttérés jelentheti, hiszen a változatlan feltételekkel újraindított termelés hatalmas kockázatot rejt a tavasszal visszatérő vadmadarak miatt. Felhívta a figyelmet az agrárolló negatív szintjére, azaz hogy a mezőgazdasági termelői árak és ráfordítások aránya továbbra is 100 százalék alatt van: 97,7 százalék. – A mezőgazdasági vállalkozások döntéshozóinak többsége a következő egy évben gazdálkodási környezetének javulására számít a Takarék Csoport agrárhangulati indexe szerint – hívta fel rá a figyelmet Fórián Zoltán. A Takarék Agrár Központ vezető agrárszakértője kifejtette: a mutató kiemelkedően élénk beruházási szándékot jelez, hiszen a válaszadók 83 százaléka tervez beruházást, 56 százaléka technikai fejlesztést, 45 százaléka az üzemméret növelését, 24 százaléka pedig a termelés technológiai színvonalának fejlesztését.

Tavaly a mezőgazdaság teljes kibocsátásának folyó alapáron számított értéke öt százalékkal haladta meg az előző évit az Agrárgazdasági Kutató Intézet most közölt adatai szerint. A múlt évben növényi termékekből 13, állatokból és állati termékekből három százalékkal több volt, mint 2015-ben. A termelői árak ugyanakkor átlagosan három százalékkal csökkentek: a növényi termékeknél négy, az állatok és állati termékek esetében két százalékkal. A termelés költségei az előző évi szinten alakultak. A kutatóintézet közölte azt is, hogy a növényeknél a burgonya, a gyümölcsfélék és a szőlő, valamint a bor mennyisége csökkent a tavalyi esztendőben, a többi termékcsoporté pedig elérte vagy akár meg is haladta az előző évit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.