Tömeges tiltakozás és bankper a Markó utcában

Civilek követeltek korrupciómentes országot az UniCredit kontra Falus Zsolt per alatt a törvényszék előtt.

Hajdú Péter
2017. 02. 14. 16:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egész napos korrupcióellenes tüntetést szerveztek civil szervezetek az UniCredit Banknak Falus Zsolt ellen, a bank jó hírnevének megsértése miatt indított perének első napjára a Fővárosi Törvényszék elé. Már jó fél órával a fél tizenegykor kezdődő tárgyalás előtt nagy tömeg gyűlt össze a bíróság Markó utcai bejárata előtt. Sokan be is jutottak az épületbe, s így nagyobb terembe kellett áthelyezni a tárgyalást, de még így is legkevesebb száz ember szorult a folyosóra a tárgyalóteremből.

A tárgyaláson a felperes UniCredit Bankot képviselő ügyvéd elmondta, hogy a Hír TV műsorában elhangzottak miatt indítottak pert Falus Zsolt ellen. A bank három pontban kifogásolta a televízióban elhangzottakat. Először, hogy Falus Zsolt arra a műsorvezetői kérdésre, hogy nehezen képzelhető el egy bank fölszámolása, azt válaszolta, nem is erről van szó, egyelőre végrehajtás folyik a bank ellen. Második kifogásolt pont szerint Falus úgy véli, a bank azzal tévesztette meg, hogy ingatlana a fedezete az általa fölvett hitelnek, holott eredetileg sem az ingatlan volt a kölcsön fedezete. Harmadszor a bank Falusnak azt a kijelentését kifogásolta, hogy a kockázatkezelés miatt különböző biztosítékok tartoztak a szerződéshez, s így a bankot akkor sem éri veszteség, ha az adós bedől. Egyúttal kérte a bank, tiltsák meg az ügyfélnek, hogy a kifogásolt interjút ismételten nyilvánosságra hozza. Megkeresésünkre az UniCredit sajtóosztálya közölte, miután a per még folyamatban van, nem kívánják kommentálni.

Falus Zsolt kérte a kereset elutasítását, mert véleménye szerint sem a kifogásolt részletek, sem az egész interjú nem alapozza meg a bank keresetét. Véleménye szerint a bank célja a perrel, hogy korlátozza szólásszabadságban és a véleménynyilvánításban. Annál is inkább, mert a Bankcsapda civil szervezet vezetőjeként sem tud megnyilvánulni a per indítása óta, mert nem keresi a média.

A bírónő elmondta, az ő feladata, hogy megállapítsa, a Falus Zsolt által mondottak tényállítások vagy véleménynyilvánításnak minősülnek. Amennyiben tényállítások, akkor Falus Zsoltnak kell bizonyítani azok valódiságát. Végül a tárgyalást elnapolta.

Miközben a tárgyalóteremben egymást és a bírónőt hallgatták a pereskedők, az épület előtt folyamatosan nőtt az emberek száma. A per befejeződésének idejére már több száz fősre szaporodott tömeg miatt a rendőrség lezárta a Markó utca bíróság előtti szakaszát.

A tüntetést szervező civil szervezetek huszonkét pontban foglalták össze követeléseiket. A szónokok többek között arról beszéltek, hiába állítja a kormány, hogy megmentették a devizahiteleseket, a mostani tömeg is mutatja, szó sincs arról. Követeléseik között említették, hogy korrupciómentes országot szeretnének, valamint a nép valódi érdekeit képviselő kormányt. De szorgalmazták a végrehajtások és kilakoltatások azonnali beszüntetését is. Jóvátételt kértek a tönkrement devizahiteleseknek, valamint teljes körű és jól működő fogyasztóvédelmet. A követelések között szerepelt a banki visszaélések tisztességes elszámoltatása is, illetve hogy a magyar érdekeket kiszolgáló bankrendszer jöjjön létre. De tisztességes és európai adórendszer bevezetését is szükségesnek látják, s szerintük elengedhetetlen a pártatlan igazságszolgáltatás megteremtése. A szónokok emellett nemzeti oktatást, emberhez méltó egészségügyi szolgáltatást, jól felszerelt kórházakat követeltek, illetve európai béreket, minőségi életet biztosító nyugdíjakat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.