Csökkenhet a kölcsönök kamata, ha elterjed a fogyasztóbarát lakáshitel

Verseny indulhat a bankok között, gyorsabb és színvonalasabb kiszolgálást remélhetnek az ügyfelek.

Hajdú Péter
2017. 05. 26. 4:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy lehetőség a magyarországi bankoknak a fogyasztóbarát lakáshitel konstrukciója. A jegybank által meghirdetett, valóban kedvező feltételeket rögzítő minősítés ugyanis egyfajta minőséget is jelezhet. Az a bank viszont, amelyik kimarad belőle, kellemetlen helyzetbe kerülhet. Gondoljunk csak bele, mit szól a bankot megkereső ügyfél, amikor kérdésére az alkalmazott közli, náluk nem elérhető a nagy csinnadrattával beharangozott hitelfajta – nyilatkozta kérdésünkre a BankRáció.hu vezető elemzője. Gergely Péter hozzátette: ennél kellemetlenebb csak az lehet, ha hozzáférhető ugyan az újfajta konstrukció, de csak a bank kiemelten jó ügyfelei számára. Ezért az elemző szerint azoknak a hitelintézeteknek érdemes pályázniuk a minősítésre, amelyek kedvező feltételeket képesek nyújtani az átlagos ügyfélnek.

Várakozása szerint a bankok jó része pályázni fog, persze ehhez valamelyest engedni kell a kamatokból, s a hitel összköltségét is mérsékelni kell. Ennek következménye lehet, hogy ha a kamatokat nem is, de az egyéb feltételeket a nem fogyasztóbarát hiteleknél is át fogják venni a bankok, ami kifejezetten előnyös lesz az ügyfelek számára.

A nagy magyarországi bankok jó része üdvözölte a jegybanki kezdeményezést, amelyre június 1-jétől lehet jelentkezni, de még egy hitelintézet egyetlen kölcsöne sem felel meg a kiírás összes feltételének. Az MTI-hez eljuttatott OTP-közlemény szerint a legnagyobb hazai bank elsőként szeretné bevezetni a fogyasztóbarát lakáshitelt. Náluk már most is 3,5 százalék körüli az átlagos kamatfelár, s az előírtnál rövidebb a bírálati idő, így csak minimális módosításokra van szükség, hogy megfeleljenek a feltételeknek. A K&H Bank is üdvözölte a lehetőséget, jelenleg értékelik a feltételeket, s azon dolgoznak, hogy hiteleik megfeleljenek az előírásoknak. Az Erste Bank szerint erősíti a versenyt az új hitelfajta bevezetése, emelkedni fog a szolgáltatások minősége. Hozzátették, vannak hiteleik, amelyek nagyrészt már megfelelnek a fogyasztóbarát hitel előírásainak.

A fogyasztóbarát hitel cím elnyeréséhez legfeljebb 3,5 százalékos kamatfelárat alkalmazhat a bank, maximum 0,75 százalékos folyósítási díjat számolhat fel, és legfeljebb 1 százalék lehet az előtörlesztés díja. További feltétel, hogy az értékbecslést követő 15. munkanapig el kell bírálni a kérelmet, s a feltételek teljesítését követő két munkanapon belül utalni is kell a hitel összegét, a jelzálog törlését pedig az engedély kiadását követő hét munkanapon végre kell hajtani.

Érdekesség, hogy a napokban kemény kritikával illette nyilvánosan is a hazai bankrendszert Lázár János kancelláriaminiszter, és azt állította, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) helyett saját hiteleiket tukmálják az ügyfelekre. – Nehezen tudom elképzelni, hogy bárkit is le lehetne, és egyáltalán érdemes volna lebeszélni az ingyenpénzről, amit a csok nyújt – vélekedett erről Gergely. De a szakértő nem is hallott a miniszter által említett gyakorlatról. Tény, hogy a csok összegével kevesebbet vesz fel hitelként a lakásvásárló, de ez nem jelenti azt, hogy a támogatás versenytársa lenne a banki hitelnek, hiszen ez vissza nem térítendő támogatás, a kölcsön pedig kamattal növelve visszafizetendő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.