Czeglédy-ügy: sok diákmunkás nem kapott fizetést

Többen fontolgatják, hogy a júniusra előre egyeztetett műszakokat fel sem veszik.

MN
2017. 06. 18. 11:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már Facebook-csoportja is van az MSZP ügyvédjéhez, Czeglédy Csabához köthető diákszövetkezetek károsultjainak – szúrta ki az Index. Sokan utoljára az áprilisi munkáért kaptak rendben fizetést, az e havi utalás csak részben vagy egyáltalán nem érkezett meg.

Mint írja, a különböző neveken újra- és újraalakuló munkaközvetítő cégeket az I Love Diákmunka online felület fésüli össze, amely leírása szerint több tízezer regisztrált diákkal rendelkezik, ám most nagy bajban van: a jelek szerint rengeteg tag nem kapta meg májusi fizetését a szokásos határidőig, és nem tudni, meddig húzódhat az ügy. A cég nem igazán kommunikál a diákokkal, az erre a célra létrehozott Facebook-profil csupán egy szűkszavú bejegyzést tett közzé szombaton, mely szerint „a Human Operator Zrt. munkavégzése a sajtóhíreknek köszönhetően ellehetetlenült”. „Sajnáljuk, ami történt, hiába lenne meg a fedezetünk a bérek kiegyenlítésére, a számláinkat zárolták. Egyelőre azon vagyunk, hogy tudjunk nektek segíteni, ezért a partnerekkel egyeztetünk. Aki nem kapott bért, azok részére a bérgarancia fog fizetni várhatólag, melynek van átfutási ideje” – fogalmaztak.

A Human Operator Zrt. körül már tavaly is botrány tört ki: a McDonald’sban dolgozó több száz diáknak nem tudtak időben fizetni. Ekkor az igazgatóság elnöki posztját betöltő Czeglédy az Indexnek azt mondta, elszámolási vita alakult ki. Az érintett diákok némi huzavona után jutottak a bérükhöz.

A károsultak csoportjában található bejegyzésekből kiderül, hogy sokan már azt fontolgatják: a júniusra előre egyeztetett műszakokat fel sem veszik, hiszen nincs rá garancia, megkapják-e ezekért a fizetést. Ez nemcsak számukra lehet probléma, hanem az I Love Diákmunkán keresztül őket alkalmazó nagy cégeknek is, amelyek közt ott találjuk többek közt a Tescót, a DM-et, a Müllert és a Rossmannt is – teszi hozzá a portál.

A Csongrád Megyei Főügyészség korábban közleményben azt írta, Czeglédy Csaba, aki egy – egyebek között számos magyarországi multinacionális cégnek diákmunkásokat közvetítő – szombathelyi székhelyű gazdasági társaság vezetője, e tevékenységgel kapcsolatos közterhek alóli mentesülés céljából társaival többszintes céghálót működtetett, melynek eredményeképpen az állami költségvetést több mint hárommilliárd forintos vagyoni hátrány érte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.