Lázárhoz fordulnak az áruházi dolgozók

Napirendre kerülhet a kiskereskedelmi egységekben foglalkoztatott létszám felülvizsgálata.

MN
2017. 07. 10. 8:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ősszel a kiskereskedelmi egységekben jellemzően foglalkoztatott létszám felülvizsgálata is napirendre kerülhet a kormánynál – tudta meg a Magyar Idők. A napi fogyasztási cikkeket árusító vállalatok számára ugyanis meghatároznák, hogy a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletekben 70 négyzetméterenként legalább egy dolgozónak a vásárlók rendelkezésére kell állnia.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke a lapnak elmondta, levélben fordulnak Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, amelyben a mintegy 250-300 ezer érintett áruházi alkalmazott nevében arra kérik a kormányt, hogy sürgős intézkedéssel avatkozzon bele a kiskereskedelemben elmérgesedett munkaerőhelyzetbe. „Ősszel várhatóan tovább nő a lakossági fogyasztás, amelynek kiszolgálására már most nincs megfelelő állománnyal felkészülve több nagy áruházlánc” – fogalmazott Bubenkó Csaba. Hozzátette, miközben kimutatások szerint az e területen dolgozók leterheltsége 40 százalékkal nagyobb az átlaghoz képest, és egy ember jellemzően kettő munkáját látja el a kasszánál, a raktárban, a bevásárlótérben, a statisztikák is azt mutatják, hogy az élelmiszerboltokban az idén még kevesebben dolgoznak, mint 2016-ban. Mint mondta, az átlag alatti bérek mellett az elmúlt években az is fokozta a létszámhiányt, hogy a láncok a bővülő eladásokat a lehető legkevesebb dolgozóval, munkakörök összevonásával, műszakok megszüntetésével igyekeztek kiszolgálni.

Mi is beszámoltunk arról, hogy szombaton Budapesten, a Fogarasi úti Tesco áruház előtt tartottak demonstrációt. Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke a helyszínen azt mondta, a szakszervezetek minden szakmunkás garantált bérminimumon foglalkoztatott munkavállalónak 15 ezer forintos béremelést követelnek a Tescónál.

A tüntetést a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével (KDFSZ) közösen szervezték. A szakszervezet követelése, hogy a Tesco tartsa be korábbi ígéretét, miszerint a három legjobban fizető munkáltató közé akar tartozni a szektorban, ehhez azonban idén és 2018. január 1-jétől is biztosítani kell a cégnek a garantált bérminimumon foglalkoztatott munkavállalóinak a korábbi 15 ezer forintos bérelőnyt, valamint azt is, hogy ennél a bérnél senki nem kereshet kevesebbet a vállalatnál – olvasható a petícióban, melyet a demonstráció végén adtak át a Tesco képviselőjének.

Sáling József korábban a Magyar Nemzetnek azt mondta, ha nem lesz eredményes a szombati demonstráció, akkor elképzelhetőnek tartja, hogy a dolgozók üres bevásárlókocsikkal lassítsák az üzletlánc forgalmát.

A Tesco-Global Áruházak Zrt. az MTI érdeklődésére közölte, hogy a szakszervezetek által átadott petíció tartalmát vizsgálják. A KASZ a kereskedelemben foglalkoztatott munkavállalók közül 15 ezer munkavállaló, a KDFSZ a Tesco munkavállalói közül pedig közel 1000 dolgozó érdekeit képviseli.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.