Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

A városok szélére költöztetnék a bevásárlóközpontokat Romániában

A helyi termelők támogatása céljából korlátoznák az áruházláncok tevékenységét.

2017. 08. 21. 13:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lakott települések peremére száműznék a nagy bevásárlóközpontokat Romániában, ahol egy kormánypárti indítvány a helyi termelők támogatása céljából korlátozná az áruházláncok tevékenységét. Korábban számos hasonló kezdeményezésre – többek között a vasárnapi zárva tartásra – volt már példa Bukarestben, ám a multinacionális társaságok eddig megúszták a szigorítást.

A román parlament elé nemrég beterjesztett törvénytervezet a nagyvárosokon kívülre, a gyéren lakott kereskedelmi övezetekbe költöztetné a nagy bevásárlóközpontokat. Lucian Trufin, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátora úgy módosítaná a hatályos jogszabályokat, hogy a jövőben valamely település élelmiszerpiacától legkevesebb egy kilométeres távolságra létesülhetne szupermarket, hipermarket pedig kizárólag a lakott település szélén működhetne. Ha az előterjesztést elfogadná a bukaresti törvényhozás, az áruházláncok két év türelmi időt kapnának, hogy a gyéren lakott övezetekbe helyezzék át boltjaikat. A román politikus nem titkolja, hogy kezdeményezése protekcionista alapokon nyugszik, és olyan európai kutatásokra hivatkozik, amelyek szerint a multinacionális társaságoknál létesülő minden egyes új munkahely öt másik megszűnését vonja maga után a reálgazdaságban. – Semmi mást nem akarunk, mint elősegíteni, hogy a helyi termelők esélyt kapjanak a túlélésre. A román termelők, gazdák, kiskereskedők százaival folytatott megbeszéléseken valamennyien arra panaszkodtak, hogy sehol nem tudják értékesíteni a termékeiket – indokolta indítványát a román kormánypárti törvényhozó.

A bukaresti mezőgazdasági minisztérium közölte, hogy támogatja a nagy bevásárlóközpontok tevékenységének korlátozását célzó kezdeményezést. Az áruházláncok romániai egyesülete azonban érthető módon ellenzi a tervezett intézkedést, a multik elsősorban arra hivatkoznak, hogy a szabadpiac kizárólag a kereslet-kínálat alapján működhet. – Nem teheted meg, hogy ennyi idő elteltével ellehetetleníted egy kereskedő tevékenységét, aki mellett más kereskedelmi és ingatlanberuházások is létesültek – nyilatkozta Florin Capatana, az áruházláncok érdekvédelmét ellátó egyesület alelnöke. Romániában – ahol a nagy bevásárlóközpontok száma meghaladja az 1700-at – nem ez az első kísérlet, amikor megpróbálják segíteni a helyi termelőket az évi tízmilliárd eurós üzleti forgalmat lebonyolító áruházláncokkal szemben. Egy korábbi, szupermarkettörvénynek nevezett javaslat ugyancsak a településeken kívülre, azok határától legalább öt kilométeres távolságra száműzte volna a 800 négyzetméternyi eladóteret meghaladó, élelmiszert is forgalmazó áruházakat. Az indítványt tavaly leszavazta a román parlament. A magyarországi boltzár mintájára Romániában is kacérkodtak a nagyáruházak vasárnapi teljes, valamint szombati részleges zárva tartásának bevezetésével, ám ezt sem valósították meg, pedig a korábbi mezőgazdasági miniszter tavaly is többször érvelt az intézkedés mellett. (Az országban jelenleg a hipermarketek este 10-11-ig nyitva vannak a hét minden napján.)

A román hatóságok egyedül a tekintetben fogadtak el kötelező érvényű rendeletet, hogy a hipermarketek több hazai élelmiszert kénytelenek forgalmazni. A bukaresti parlament által tavaly megszavazott hipermarkettörvény arra kötelezi a kétmillió eurónál magasabb éves árbevételt elérő üzletláncokat, hogy helyi termelőktől szerezzék be a friss élelmiszerek legalább 51 százalékát. Az előírás szerint a kereskedelmi egységeknek úgynevezett rövid ellátási láncon keresztül kell beszerezniük kínált termékeik legalább 51 százalékát, köztük a húst, a zöldséget, a gyümölcsöt, a mézet, a tojást, a tejtermékeket, illetve a sütőipari termékeket. A helyi termelők által régóta sürgetett intézkedés azonban még nem fejtette ki hatását, mivel az Európai Bizottság (EB) az év elején kötelezettségszegési eljárást indított Románia ellen a jogszabály miatt. Brüsszel szerint a rendelkezések sértik az áruk szabad áramlásának uniós alapelvét, ezért az EB felszólította a román kormányt a vitatott passzusok módosítására. Ez mindeddig nem történt meg, viszont a jogszabályt sem ültették át a gyakorlatba, mivel a kormány máig adós az alkalmazási módszertan kidolgozásával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.