Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Bukarest rászállt a veszteséges bankokra

A román kormány szerint nincs biztonságban az emberek pénze a nem nyereséges pénzintézeteknél.

2017. 08. 28. 19:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aggodalommal követik a banki ügyfelek Romániában a kormányzatnak a kereskedelmi pénzintézetek ellen indított offenzíváját. Mihai Tudose kormányfő utasítására a bukaresti adóhatóság vizsgálatot indított két, meg nem nevezett bank ellen, szerinte ugyanis fennáll a gyanú, hogy ezek a pénzintézetek azért nem vallanak be profitot, hogy ne adózzanak az országban.

A miniszterelnöki tisztséget két hónapja betöltő (az előző balliberális kormányban a gazdasági tárcát irányító) szociáldemokrata politikus egy hírtelevíziónak adott interjúban elképedésének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy az országban működő harminchat kereskedelmi bank fele nem nyereséges. – Talán a vöröskereszt kirendeltségeiként működnek nálunk ezek a bankok, vagy egyszerűen arról van szó, hogy baleknak néznek bennünket? Hamarosan eljön az idő, amikor kiállunk az emberek elé, és elmondjuk nekik: ezek a pénzintézetek több éve nem termelnek profitot, emiatt nem biztonságos náluk tartani a megtakarításaikat – jelentette ki Mihai Tudose, aki úgy véli, egy veszteséges pénzintézet esetében bármikor fennáll a csőd veszélye. Néhány hét alatt ez volt a román kormányfő második kirohanása a bankok ellen: augusztus közepén Tudose azzal fenyegetőzött, hogy – a banki titok megszegésének kockázatával is – nyilvánosságra hozza a nyereségüket Romániából kimenekítő pénzintézetek névsorát, ezek ugyanis szerinte „meglopják” a román adófizetőket.

Elemzők azonban úgy látják, ha Románia miniszterelnöke az országot is sújtó globális gazdasági válság idején, 2008-ban vádolja pénzügyi szélhámossággal a pénzintézeteket, a lakosság valószínűleg pánikszerűen rohanta volna meg a bankfiókokat, hogy kimenekítse a pénzét. – Mihai Tudose elfelejtette, hogy már nem egyszerű polgár, aki házi papucsban várja a televízió előtt a politikai cirkuszt, hanem Románia miniszterelnöke. Mi történne, ha a bankok sem vásárolnának többé román államkötvényt, miután az állam évről évre veszteséget termel? – tette fel a kérdést a legnagyobb román pénzügyi lap, a Ziarul Financiar kolumnistája. A vitába beszállt a Román Nemzeti Bank (BNR) is, amelynek elnöke, Mugur Isarescu szerint a kereskedelmi pénzintézetek egy része nem azért nem fizetett nyereségadót, mert adócsaló, hanem mert nem termelt profitot. A jegybank vezetője egyúttal felhívta a figyelmet, hogy Romániában háromszázezer kereskedelmi társaságnak nincs profitja, ugyanakkor a nyereséget nem termelő bankok is fizetnek jövedelemadót és társadalombiztosítást, s pozitív tőkével rendelkeznek. A BNR külön közleményt is kibocsátott a témában, amelyben igyekszik megnyugtatni a lakosságot, miszerint egyetlen pénzintézet fizetőképessége sem alacsonyabb a hatóság által megállapított nyolcszázalékos küszöbnél, illetve hogy nincs ok aggodalomra a lakosság és a cégek által a romániai bankokban letétbe helyezett pénz biztonságával kapcsolatban. A bukaresti pénzügyminisztérium adatai azt mutatják, a romániai kereskedelmi bankok 70 százaléka nem fizetett nyereségadót az elmúlt öt évben, 31 pénzintézet pedig tavaly 2,1 milliárd eurós veszteséget jelentett. A tizenöt nyereséges pénzintézettől 377 millió eurós adó folyt be az elmúlt öt évben a költségvetésbe. A román kormány nemrég a multinacionális vállalatokat is össztűz alá vette amiatt, hogy nem adóznak az országban megtermelt nyereség után, végül brüsszeli nyomásra visszavonultak.

Faragnak a nyugdíj-hozzájárulásból

A kötelező magánnyugdíj államosítása helyett csökkenteni kívánja a magánnyugdíjalapba utalt hozzájárulást a román kormány, ugyanakkor eltörölné a magánnyugdíjpénztárak által felszámolt kezelési költséget. Ionut Misa pénzügyminiszter – aki nemrég még felvetette a kettes számú nyugdíjpillér bezárásának lehetőségét – arról tájékoztatta a magánnyugdíj-kezelőket tömörítő szakmai egyesület vezetőit, hogy jövő januártól a jelenlegi 5,1-ről 2,5 százalékra szállítják le a kötelező magánnyugdíjalapba utalt hozzájárulást. Mihai Tudose kormányfő a hét végén azzal indokolta a tervezett intézkedést, hogy az állami nyugdíjalap hozama sokkal nagyobb, mint a magánkasszák által kezelt kötelező nyugdíjpilléré, és szerinte az állam „jobb gazda”. Sokak szerint ez populizmus, hiszen az állami nyugdíjalapot több milliárd eurós hiány terheli.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.