A természetvédők a CETA elutasítására kérik a kormányt

A csütörtöktől ideiglenesen hatályba lépő EU–Kanada szabadkereskedelmi megállapodás veszélyeire figyelmeztetett a téma egyik legismertebb független szakértője.

Hava Nikita
2017. 09. 20. 16:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ideiglenesen hatályba lép csütörtökön az Európai Unió és Kanada között létrejött átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodás (CETA) – közölte az Európai Bizottság. A bizottsági tájékoztatás szerint a CETA új lehetőségeket kínál az uniós vállalkozások számára, hogy exportálhassanak Kanadába. Ebben a témában Vállalatok kontra kormányok címmel szervezett sajtóbeszélgetést a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTSZ) a mai napon. A rendezvényen elhangzott, Magyarországot nagymértékben érinthetik az Európai Unió és Kanada között már megkötött, illetve az EU és az Egyesült Államok között tervezett szabadkereskedelmi megállapodások várható hatásai. Ez utóbbi, a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség (TTIP), valamint a csütörtöktől részben ideiglenesen hatályba lépő CETA egyezményekkel kapcsolatban a legvitatottabb kérdések közé tartoznak a befektetők és államok közötti vitarendezési eljárások. Ezek a mechanizmusok teszik lehetővé a külföldi befektetők számára, hogy bepereljék azokat a kormányokat, amelyek állampolgáraik egészsége vagy akár környezetünk védelme érdekében bizonyos intézkedéseket hoznak meg.

A téma egyik legelismertebb független szakértője, Gus van Harten elmondta: komoly veszélyeket jelentenek környezetünkre, a demokráciára, az igazságszolgáltatás függetlenségére és az emberek jólétére a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezményekben tervezett befektetésvédelmi rendszerek, amelyek különleges előjogokat biztosítanak a külföldi befektető vállalatoknak. A kanadai York Egyetem jogász professzora azonban reméli, hogy a magyar kormányzat érdemben reagál azokra a súlyos veszélyekre, amit a külföldi befektetők számára biztosított különleges előjogok jelentenek a demokráciára.

Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője szerint nagy veszély rejt az, ha a külföldi befektető cégek perelhetnek be kormányokat. Hozzátette: a kanadai Gabriel Resources cég jelenleg éppen egy a CETA-hoz hasonló, kétoldalú befektetési egyezményre hivatkozva perli Romániát, hogy kikényszerítse a verespataki cianidos technológiájú aranybánya engedélyezését. A per hatására az elmúlt hetekben a román kormány azt is felvetette, hogy visszavonja a Verespatak világörökségi jelölésére vonatkozó kérelmét.

Bár a CETA fejezeteinek többsége csütörtöktől ideiglenesen hatályba lép, a legtöbbet vitatott részre, a befektetésvédelmi fejezetre ez nem vonatkozik, ahhoz tagállami ratifikálásra lenne szükség. A belga kormány szeptember elején az Európai Bírósághoz fordult, kikérve a testület véleményét arról, hogy összhangban van-e az uniós joggal az egyezményben szereplő befektetői bírósági rendszer (ICS).

Mindezek alapján a Magyar Természetvédők Szövetsége azt kéri a kormánytól és az Országgyűléstől, hogy Magyarország ne ratifikálja az EU–Kanada szabadkereskedelmi egyezményt. Ezzel kapcsolatban Fidrich Róbert lapunknak azt mondta: nagyon reméli, hogy a Fideszen belül lesznek ellenzői a CETA-nak. Így például Kövér Lászlóról, az Országgyűlés elnökéről lehetett azt hallani: ő is ezt a tábort erősíti. Fidrich abban is bízik, hogy a belgák nem ratifikálják az egyezményt, mert így uniós szinten sem lépne hatályba a törvény, s még ha Magyarország meg is szavazná a CETA-t, ennek akkor sem lenne semmi következménye.

Az egyezmény az unió és Kanada közötti kereskedelemben a tarifacsoportok 98 százalékában szünteti meg a vámokat. Ezenkívül az uniós vállalkozásoknak minden eddiginél jobb hozzáférést biztosít a kanadai közbeszerzési szerződésekhez, ideértve nemcsak a szövetségi, hanem a tartományi és önkormányzati szintű szerződéseket is. A CETA teljes végrehajtásának előfeltétele, hogy valamennyi uniós tagállam alkotmányos előírásainak megfelelően megerősítse a megállapodást, csak ez után fog teljes mértékben hatályba lépni. Az Európai Bizottság szerint, amikor a CETA teljes érvényűvé válik, az uniós tagállamok kormányai által korábban megtárgyalt számos kétoldalú kereskedelmi megállapodásban szereplő vitarendezési mechanizmus jelenlegi formáját az új és továbbfejlesztett, a beruházási vitákkal foglalkozó bírósági rendszer fogja felváltani.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének nyilatkozata szerint a megállapodás növekedési eszközt jelent, amely az európai vállalkozások és polgárok előnyét szolgálja, az európai értékek megtartása mellett előnyt kovácsol a globalizációból, és alakítja a világszintű kereskedelmi szabályokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.