Egyre több az üres állás az egész EU-ban

Magyarországon az átlagnál magasabb, 2,2 százalékos a betöltetlen állások aránya, és növekedést mutat.

MN
2017. 09. 15. 11:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az összes álláshely 2,0 százaléka volt betöltetlen az Európai Unióban az idei második negyedévben – derül ki az Eurostat pénteki közleményéből. Az euróövezetben 1,9 százalékos volt a betöltetlen állások aránya. Mindkét adat most a legmagasabb az elmúlt évtizedben; a legtöbb üres álláshely a szolgáltatószektorban van.

A tagállamok közül a legnagyobb munkaerőhiány Csehországban van (az összes állás 3,6 százaléka betöltetlen), a második Belgium (3,2), a harmadik Németország (2,7). Magyarországon az átlagnál magasabb, 2,2 százalékos a betöltetlen állások aránya, és növekedést mutat az utóbbi egy évben. A legkisebb munkaerőhiány a válság sújtotta déli államokban, Görögországban (0,7), Bulgáriában, Spanyolországban és Cipruson (0,8) tapasztalható.

A munkaerőhiánnyal szoros összefüggésben állhat, hogy az EU egészében 2,2 százalékkal, az eurózónában pedig 1,8 százalékkal nőttek a munkaerőköltségek az idei második negyedévben. A leginkább Romániában (18,6 százalék), Magyarországon (13,0) és Csehországban (11,1) emelkedtek a bérköltségek, csökkenést csak Finnországban tapasztaltak (0,3).

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.