Egyszázalékos felajánlások: mindenkiből vesztes lett

A kormány kedvenc alapítványát, a Civil Összefogás Fórumot (CÖF) és a Békemenet mögött álló CÖKA-t mindössze 395-en támogatták.

Horváth Attila
2017. 09. 19. 15:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyakorlatilag minden civil szervezet és egyház vesztese az új, elektronikus adóbevallási rendszernek, mivel sokkal nagyobb energiát követelt meg a szervezetektől, hogy mozgósítsák szimpatizánsaikat. Azok, akik megijedtek az új adóbevallási rendszertől és csökkentették a médiaaktivitásukat, egyértelműen rosszul jártak – mondta lapunknak az Adó1százalék.com üzletfejlesztési menedzsere.

Mint ismeretes, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) múlt pénteken tette nyilvánossá az adatokat, amelyekből kiderült, hogy 8,5 milliárd forintról 7,5 milliárdra csökkent a minden adózó számára lehetséges gesztus – a személyi jövedelemadó egy százalékát kitevő felajánlások – értéke. Ezzel egyébként beigazolódott lapunk májusi jóslata, miszerint idén a tavalyihoz képest jócskán mérséklődik a civil szervezeteknek és egyházaknak tett felajánlások összege.

A 12 százalékos csökkenés oka elsősorban az adózók kényelmessége. A NAV ugyanis idén vezette be, hogy a magánszemélyeknek nem is kell adóbevallást készíteniük, ezt megteszi helyettük a szervezet. A kész dokumentumot csak akkor kell módosítani, ha valaki azt tapasztalja, valami nincs rendben a tervezettel. Így viszont az adózóknak maguknak kell az egyszázalékos felajánlásokról gondoskodniuk, s úgy tűnik, ezt sokan elfelejtették, vagy nem vették a fáradságot arra, hogy a NAV honlapján ezt néhány kattintással elintézzék. Erre a végkifejletre figyelmeztettek egyébként már az adóbevallások és felajánlások májusi határideje előtt az adószakértők, és aggodalmukat fejezték ki az egy százalékokból a költségvetésük jelentős részét fedező szervezetek is.

Janga Szabolcs menedzser szerint azonban nem szabad feladni, alkalmazkodni kell az új helyzethez. Úgy véli, miután a médiafogyasztási szokások egyre inkább az online felé terelődnek, a civil szervezeteknek és egyházaknak is erősíteniük kell ezen a téren az aktivitásukat. A számukra fontos felületek és a közösségi oldalak kihasználása ma már elengedhetetlen egy sikeres kampányhoz. Hozzátette ugyanakkor, hogy szerencsére több olyan szervezet volt, amely bizakodva állt a feladat elé, és egy erős kampánnyal még növelni is tudta az egyszázalékos bevételeket.

Ám néha hiába minden: az aktív kampány ellenére a tavalyi 120 millió forint körüli összeg helyett csak 106 millió forint felajánlás érkezett a súlyos beteg gyerekek táboroztatásával foglalkozó Bátor Tábor Alapítvány számlájára. – Számítottunk rá, hogy a módosítások miatt kevesebb felajánlás érkezik, nem ért meglepetésként a hír – mondta a segítő szervezet adományszervezési igazgatója. Tóth Kata hozzátette: ha valaki használta az ügyfélkaput, annak nem kerülhette el a figyelmét az adóhatóság felhívása. Aktívan kampányoltak, de szerinte ha valami kényelmes, akkor nem kézenfekvő, hogy az emberek nagyobb energiát fektessenek a témába.

Mint lapunk is megírta, idén is a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány kapta a legtöbb felajánlást, de a tavalyinál 33 millió forinttal kevesebbet, 142 milliót utal nekik a NAV. Az egy százalékok közhasznú célra való felajánlását épp húsz éve tették lehetővé hazánkban. A szabályozást 1998-ban módosították, akkortól már az egyházak is kaphattak egy százalékot a magánszemélyektől. A civil szervezetek közül sokan építik erre a költségvetésüket, több ország is átvette a magyar mintát.

Az egy százalék legjei

A 444.hu összesítése szerint a legtöbb egyszázalékos támogatást magasan a Magyar Katolikus Egyház kapta: 537 027 adózó összesen 2,25 milliárd forintot ajánlott fel.

Akik nem neveznek meg egyházat, automatikusan a Nemzeti tehetség programot támogatják: 314 146 ilyen adózó volt, akik összesen 1,29 milliárd forintot adományoztak.

A kormány kedvenc alapítványát, a Civil Összefogás Fórumot (CÖF) és a Békemenet mögött álló CÖKA-t mindössze 395-en támogatták összesen 1,75 millió forinttal.

A kormány ellenségeinek, Soros-bérencnek kikiáltott szervezeteket többen támogatták: a TASZ-t 2181-en összesen 14,2 millió forinttal, míg az Átlátszó alapítványát 3345-en összesen 22 millió forinttal.

A legtöbbet kereső támogatói valószínűleg a Prezi projektjeként működő Bridge Budapest Alapítványnak vannak: mindössze 16-an ajánlottak fel egy százalékot, de ez alapján az ő átlagbérük havi bruttó 3,55 millió forint.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.