Életveszélyt okoz a kéményseprés államosítása

Súlyos következményei lehetnek, ha a jövőben a tulajdonosok maguk határozhatnak arról, mikor kérnek átvizsgálást.

Illés József
2017. 09. 26. 8:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Végképp tönkreteszi a kéményseprési iparágat a kormányzat, ha áterőlteti a parlamenten a törvény módosítását. A változtatás után ugyanis megszűnne a családi házak füstelvezetőinek rendszeres, kötelező ellenőrzése, a tulajdonosok maguk dönthetnék el, mikor kérik kéményeik vizsgálatát. A döntés amellett, hogy munkahelyeket szüntetne meg, életveszélyes is.

Az égéstermék-elvezetők felülvizsgálatának hiánya miatt ugyanis többen válhatnak kéménytűz, illetve szén-dioxid-mérgezés áldozatává – nyilatkozta lapunknak a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke. Vámos Csaba úgy látja: a kormány 2014 óta módszeresen hoz olyan döntéseket, amelyek veszélybe sodorják a lakosságot, és ellehetetlenítik a kéményseprési ágazatot.

Ezek közé tartozott az évi egy kötelező kéményellenőrzés megszüntetése és a kétévente történő felülvizsgálat bevezetése. Ezután a kéményseprési ágazat államosítása következett, amely során tavaly júliustól az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz (OKF) kerültek a kéményellenőrzési feladatok. Az OKF pedig bár már több mint egy éve rá lett bízva, továbbra is képtelen elvégezni országszerte a lakossági kémény-felülvizsgálatokat. – Lassan szeptember vége van, kezdődik a fűtési szezon, az OKF szakemberei azonban még az idén esedékes kötelező ellenőrzések 60 százalékát sem tudták végrehajtani. Így bebizonyosodik, hogy az OKF alkalmatlan a rábízott munkák elvégzésére.

A kormány azonban nem a szervezetet vonja felelősségre, hanem olyan törvényt igyekszik elfogadtatni az Országgyűléssel, amely magát a feladatot szünteti meg. Ennek következtében a rezsicsökkentés égisze alatt a lakosság ingyen nem részesül majd kéményseprési szolgáltatásban. Vagyis fizetnünk a semmiért is kell majd, mivel az OKF busás költségvetési támogatást zsebel be kéményseprési tevékenysége fenntartásáért – mondta a szakember.

Érdemes megjegyezni: idén a tavalyihoz hasonló nagyságú összegbe, mintegy hat és fél milliárd forintjukba kerül az adófizetőknek az OKF „ingyenes” ellenőrzése. Azoknak a családoknak pedig, amelyeknek a lakásába bármilyen vállalkozás be van jegyezve, a korábbi 2000–4000 helyett alkalmanként akár 20-30 ezer forintját is elviheti a füstelvezetőjük vizsgálata. A lakossággal ellentétben ugyanis a cégeknek fizetniük kell a felülvizsgálatokért, méghozzá akkorra összeget, amekkorát a kéményseprő-társaságok elkérnek. Szakmai becslésekből kiderül, hogy évi 15-18 milliárd forintos piacról van szó, amelyre a szakszervezeti vezető szerint egy országos tevékenységi körű kormányközeli cég igyekszik rátenni a kezét.

A Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetségének tagjai – egyetértve a Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestületével és a Kéményseprők Országos Szakszervezetével – tegnapi közleményükben arra kérték az Országgyűlést, hogy pártállásra való tekintet nélkül gondolja át a kéményseprési törvény módosító indítványt, és azt az érintett több millió állampolgár érdekében ne fogadja el. Hozzátéve, hogy az ellenőrzések eddigi ritkítása miatt a kéménytüzek száma 2014-ről 2016-ra 40 százalékkal emelkedett. A szén-monoxid-mérgezéses halálesetek száma pedig 2015-ről 2016-ra megduplázódott.

Folytatódik a konvektorcsere-pályázat

Az Észak-Alföld régióban kedd reggel nyolc órától lehet a gázkonvektorok cseréjéhez vissza nem térítendő támogatást igényelni elektronikus úton. Az első három, a Közép-Magyarország, a Nyugat-Dunántúl és a Dél-Dunántúl régióból eddig 2400 kérelem érkezett be. Amint arról beszámoltunk: gyanítható, hogy a kormány egy bizonyos konvektortípusra írta ki a másfél milliárd forint keretösszegű pályázatokat. Vagyis a kabinet célja a kiírásokkal nem a széles társadalmi rétegek megsegítése lehetett, hanem egy bizonyos készülék gyártójának támogatása. A pályázóknak egy sor adminisztrációs akadállyal kell megküzdeniük a támogatásért cserébe. Egy olvasónk panaszos levelet is küldött a témában, összefoglalva a saját tapasztalatait. A legnagyobb problémának azt a kitételt tartja, hogy a pályázathoz már szükség van egy megkötött kivitelezői szerződésre is, amelyet nem egyszerű feladat rövid időn belül elkészíteni. A nehézségek ellenére az érdeklődés hatalmas a program iránt, a kiírt pályázatokat szinte azonnal fel is kell függeszteni, mert akkora a túljelentkezés. Közép-Magyarországon múlt csütörtökön indult a program, a Nyugat-Dunántúlon pedig pénteken. Az előbbit pénteken tíz órakor, az utóbbit szintén pénteken, de két órával később – tehát még a kiírás napján – már fel is kellett függeszteni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.