Furcsa „titkok” Paks II.-ről a honlapon

A tenderre egyébként a szentpétervári Szilovije Masini és a magyarországi székhelyű GE Hungary Kft. adott be pályázatot.

Hava Nikita
2017. 09. 12. 10:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába jelentette be Lázár János kancelláriaminiszter az egyik tavaszi kormányinfón – miután az Európai Bizottsággal és az adatvédelmi biztossal is egyeztetett –, hogy föloldja a Paks II.-re vonatkozó megvalósítási szerződés titkosítását, ez eddig nem történt meg. Így nem lehet pontosan tudni, hogy Magyarország és Oroszország között milyen szerződés jött létre a paksi 5-ös és a 6-os atomblokkok építtetésre. Ezt a dokumentumot, az úgynevezett EPC-szerződést 30 évre titkosította a magyar kormány.

Az oroszul tudó olvasóközönség ugyanakkor legalább némi információhoz juthat az ügyben, meglepő módon ugyanis az oroszok kevésbé titkolóznak, mint a magyar kormány. A kivitelező Roszatom weboldalán már rövid keresés után is találhatunk dokumentumokat, így köztük azt a 35 oldalas írást, amely a közbeszerzésekkel kapcsolatos szabályokat rögzíti – és az idehaza titkos EPC-szerződés egy része. A dokumentumból az is kiderül, hogy az orosz fél vállalta: betartja az uniós és a magyar közbeszerzési szabályokat – amit eddig nem tett meg, hiszen bár írtak ki közbeszerzési eljárásokat, például az egyik legfontosabb részegység, a turbina beszerzésére, ennek csak a társaság oldalán van nyoma, hivatalos értesítést nem tettek róla közzé.

A tenderre egyébként a szentpétervári Szilovije Masini és a magyarországi székhelyű GE Hungary Kft. adott be pályázatot. A döntéshozók korábban azt ígérték, hogy a magyar beszállítók aránya el fogja érni a 40 százalékot a januárban kezdődő, 12 milliárd eurós beruházásban, az orosz fél pedig többször is azt jelezte a közvélemény felé, hogy minden beszerzés átlátható lesz.

Megkerestük a paksi beruházás hazai illetékeseit, akik kétségbe vonták, hogy az általunk talált dokumentum lenne az irányadó. Azt említették, valószínűleg már egy újabb szerződés szabályozza az államok közötti közbeszerzéseket, nem az általunk talált, 2014-es keltezésű írás. Arra ugyanakkor nem tudtak magyarázatot adni, hogy ha ez egy régi dokumentum lenne, miért másfél hete töltötték fel a Roszatom oldalára. A honlapon egyébként nemcsak az EPC-szerződés egy része, hanem más dokumentumok is fellelhetők, köztük a majdani turbinák műszaki dokumentációját és egyéb paramétereit is megtaláltuk.

Nem meglepő, hogy érdemi információt megint az oroszoktól tudunk a paksi bővítésről – így reagált az ügyben lapunknak Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja. A bővítés ügyével rendszeresen foglalkozó politikus úgy fogalmazott: „az a szomorú helyzet, a Putyin-kormány közlékenyebb, mint az Orbán-kabinet”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.