Kerítés épülhet az ukrán határra is

A keleti határzárral nem a migránsokat, a sertéspestist tartóztatnák fel.

Hava Nikita
2017. 09. 25. 11:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kerítés építését javasolják az ukrán–magyar határon a sertéstartók, hogy meg lehessen védeni a magyar területeket az afrikai sertéspestistől (ASP), amelyet a szomszédos országból származó, fertőzött vaddisznók terjeszthetnek el. Ha a kórokozó bejutna Magyarországra, becslések szerint a hazai sertésállomány akár 30–35 százaléka – mintegy 1,2 millió hízó – eladhatatlanná válna, és ez tetemes veszteségeket, durva piaci zavarokat okozna – írja az Agrárszektor.hu.

A lap idézi Horváth Istvánt, a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének (MSTSZ) elnökét, aki szerint nagyon súlyos gondokat okozhat, ha Ukrajnából Magyarországra is bekerül az afrikai sertéspestis. Ezért azt javasolja, hogy az ukrán határon kerítéssel védjék a magyar területeket annak érdekében, hogy a vaddisznókkal ne kerülhessen be a vírus az országba. Ha ugyanis Magyarországon is megjelenik az afrikai sertéspestis, akár 25–30 százalékkal is visszaeshet a magyarországi sertések száma, és a betegség miatt kitiltanák az országot a távol-keleti piacokról, ami azt jelenti, hogy se Kínába, se Dél-Koreába, se Japánba nem lehetne sertéshúst szállítani. Ezért a szövetség szerint szigorú állategészségügyi rendszabályokra, és a határellenőrzéseknél is szigorú élelmiszer-ellenőrzés bevezetésére van szükség a keleti országhatáron.

Az agrárszektornak nyilatkozott Pókos Gergely, az MCS Vágóhíd Zrt. vezérigazgatója is, aki szerint a sertéspestis esetleges kitörése az export 60-70 százalékos csökkenését eredményezheti. Idén 340 ezer eurót kapott Magyarország az Európai Uniótól a sertéspestis megakadályozására, jövőre pedig 400 ezer eurót igényel majd.

Ukrajnában a fertőzések fő gócpontja észak–északkelet régió. Az első pozitív eset egy Afrikából érkezett élelmiszerrel került az országba, a második pedig egy Oroszországból származott szalonnából. Az ASP terjedési dinamikája miatt új járványvédelmi intézkedésekre, valamint a meglévők javítására lenne szükség. A sertéspestis legsúlyosabb gondokat Csehországban okoz, ahová importtal, illetve valamilyen vadásztrófeával kerülhetett be, és a legutóbbi adatok szerint összesen már 102 beteg vaddisznót találtak az országban. Csehországban a legfőbb cél, hogy minden vaddisznót kilőjenek a kijelölt és behatárolt területeken még a tél beállta előtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.