Letelepedésikötvény: Rogánt is meghallgatná a vizsgálóbizottság

Kérdés, hogy a kabinetminiszter elmegy-e az ellenzéki parlamenti árnyékbizottság elé magyarázkodni.

MN
2017. 09. 05. 16:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető minisztert is meghallgatná a letelepedésikötvény-programot vizsgáló parlamenti árnyékbizottság – erről keddi ülésén döntött az ellenzéki pártok által tavaly létrehozott országgyűlési testület. Az Együtt, az LMP, a Liberálisok és a Jobbik alkotta bizottság az után döntött Rogán Antal meghallgatásáról, hogy lapunk kiderítette: a kötvényforgalmazó offshore cégek jóval a letelepedési programról szóló döntés előtt jöttek létre. Ez pedig azt feltételezi, hogy Rogán Antal, aki a letelepedésikötvény-programot lehetővé jogszabály-módosítást beadta, valamilyen formában érintett lehet a korrupciógyanús ügyletben.

Az Országgyűlés 2012. december 11-ei ülésen döntött arról – leginkább a fideszes képviselők igen szavazatával –, hogy azok a külföldi bevándorlók, akik háromszázezer euró névértékű speciális magyar állampapírba fektetnek, gyorsan és egyszerűen juthassanak letelepedési engedélyhez hazánkban. Az ezt szabályozó jogszabály-módosítás még abban a hónapban életbe is lépett. Ezt követően, januárban alakult meg a Kajmán-szigeteken a Hungary State Special Debt Fund (HSSDF) nevű offshore cég, amely kötvényjegyzési engedélyt kapott az Országgyűlés akkor még Rogán Antal vezette gazdasági bizottságától. Ez az a társaság, amelynél az egész kötvényprogram bevételeinek legalább nyolcvan százaléka lecsapódik, ugyanis ez a vállalkozás kapott engedélyt a kínai állampolgárokkal kapcsolatos ügyintézésre – a letelepedési iparágban Kína a világ legnagyobb piaca.

Ahogy lapunk kiderítette, a HSSDF

csupán kirakatcég volt a programban, hiszen miután megkapta az engedélyt, egyből tovább is adta a hasonló nevű Hungary State Special Debt Managementnek.

Ezt a vállalkozást Hongkongban jegyezték be 2012. december 4-én, tehát egy héttel a parlamenti végszavazás előtt. Ahogy a hongkongi céginformációs rendszerből kitűnik, a vállalkozásnak három, a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett tulajdonosa van. Még érdekesebb, hogy akkor alakultak meg ezek a vállalkozások az adóparadicsomnak számító szigetállamban, amikor Rogán Antal beadta a törvénymódosító indítványát, sőt a Prime Ally Ltd. egy nappal a beadás előtt.

A kötvényprogramot vizsgáló bizottság azt szeretné tudni Rogán Antaltól, hogyan lehetséges ez, vagyis

honnan tudhattak ezek a cégek arról, hogy egy több milliárd forintos üzlet végső haszonélvezői lesznek.

A tét nem kicsi, hiszen – ahogy a kötvényprogramot vizsgáló bizottság keddi ülésén elhangzott – közel hatezer-hatszáz külföldi vásárolt letelepedési állampapírt, és családtagokkal együtt csaknem húszezer bevándorló kapott Magyarországon szabad tartózkodásra lehetőséget az Orbán-kormánytól.

A programban részt vevő offshore cégek

eközben száznyolcvanmilliárd forintos bevételre tettek szert, miközben a magyar állam vesztett – számításunk szerint – több mint tízmilliárd forintot.

Mivel az MSZP valamilyen érthetetlen oknál fogva nem csatlakozott a testület munkájához, ezért az egyfajta „árnyékbizottságként” működik. Kedden kellett volna az offshore cégeknek megjelenniük a testület előtt, de egyik vállalkozás képviselője sem jött el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.