Nem akarják Lázár Jánosék, hogy megnézze a felcsúti kisvasutat az uniós bizottság

Deutsch Tamás kikelt a látogatás miatt, s állítólag megpróbálta akadályozni a kutakodást.

MN
2017. 09. 06. 13:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az uniós források elköltését vizsgálja az Európai Parlamentnek a hónap végén Magyarországra látogató költségvetési ellenőrző bizottsága. Megnézik a felcsúti kisvasutat is – hívta fel a figyelmet Facebook-oldalán Ujhelyi István. Az MSZP-s EP-képviselő úgy értesült: Deutsch Tamás fideszes képviselő hétfőn megpróbálta elérni, hogy a bizottsági küldöttség csak a választás után kutakodjon. Véleménye szerint ez „több mint önleleplező”.

A 24.hu azt írja, több, uniós pénzből megvalósult magyar projekt is előkerült az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrzési Bizottságának (CONT) szeptember 4-ei ülésén. Céljuk, hogy megnézzék, jól költötték-e el például a 4-es metróra és a felcsúti kisvasútra a brüsszeli pénzeket. És – bár ülésen diszkréten úgy fogalmaztak, hogy a programban egy „Budapesthez közeli vasúti beruházás” megtekintése szerepel – a CONT elnöke, Ingeborg Grässle előszedett egy levelet, amelyet a Miniszterelnökség vezetője, Lázár János írt a költségvetési bizottságnak. Egy részletet is felolvasott, ebben miniszter azt írta, „különösen felháborítónak tartom, és kategorikusan el is utasítom, hogy a több ezer társfinanszírozásból történetesen azt a projektet vizsgálják, amelyet a magyar miniszterelnök szülőfalujában valósítottak meg”. Lázár levele szerint kisvasutat a közelmúltban a magyar ellenzéki pártok miatt számos bírálat érte. Kiemelte, hogy azokban a projektekben, amelyek ellenzéki politikusok által vezetett településeken valósultak meg, nem indult vizsgálat.

A portál szerint Grässle kategorikusan elutasította azt a feltételezést, hogy politikai indíttatású lenne a vizsgálat, bevallása szerint sem ő, sem a titkárság nem foglalkozik olyan behatóan a magyar politikával, hogy ilyen részleteket tudjon. Ők olyan projekteket vizsgálnak meg, ahol láthatóan probléma van. „Nem hagyjuk, hogy magyar kormány döntse el, hogy mit nézzünk meg” – szögezte le.

A bizottság ülésén Deutsch Tamás is részt vett. Azt mondta, sem szakmai, sem közéleti, sem politikai szempontból nem kifogástalan az út előkészítése. A fideszes EP-képviselő három pontba foglalta össze, hogy szerinte – és a kormány szerint – hogyan támadja Brüsszel Budapestet.

A vádaskodáson túl semmilyen megalapozott tény nincsen – jelentette ki Deutsch, és azt javasolta, hogy vagy alaposabban készítsék elő az utat, vagy a küldöttség csak a jövő júniusban jöjjön Magyarországra, és így nem vetül fel a választásba való beavatkozás gyanúja.

Grässle a 24.hu szerint úgy reagált minderre: „a választás legalább hat hónap múlva lesz. Fontosak vagyunk, de ennyire nem.” Hozzátette, hogy azért nem voltak 2004 és 2010 között Magyarországon, mert senki nem javasolta a bizottságnak. Ezenkívül más országokban, például Olaszországban vagy Görögországban négy-öt alkalommal voltak, tehát valakinek van joga panaszkodni a sűrű látogatások miatt, akkor ők azok. A CONT-elnök szerint a magyar kormány eljárása „lehetetlen”, és a munkájukat nem az egyes országok belpolitikája vagy politikusai befolyásolják. „Nincsenek politikai szándékaink. [ ] A munkánkat végezzük, csak az adófizetőknek tartozunk elszámolással” – hangsúlyozta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.