Régiós szakadékok a foglalkoztatásban

A munkanélküliség hazai szintje összességében alulmúlja az uniós átlagot, de a megyék között nagyok a különbségek.

Bodacz Péter
2017. 09. 25. 19:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár 2010 óta jelentősen javult a munkaerőpiaci helyzet hazánkban, és már az uniós átlagot meghaladó szinten áll a magyar foglalkoztatási ráta, továbbra is óriási különbségek vannak az ország más-más részeit tekintve – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Statisztikai tükör című kiadványából. A munkaerőpiaci összefoglaló szerint 2017 első fél évében a foglalkoztatottak száma 4,39 millió volt, ami 91 ezerrel több az előző év azonos időszakinál. Bár a foglalkoztatottság növekedési üteme kissé elmaradt az egy évvel korábbitól, tovább nőtt a gazdaság kielégítetlen munkaerőigénye. Mint a tanulmány megjegyzi, a munkaerő-kínálat demográfiai okokból folyamatosan csökken – a munkaerőpiacra belépő korosztályok létszáma jelentősen elmarad az onnan nyugdíjazás miatt kilépőkétől –, amit egyelőre még ellensúlyoz az öregségi nyugdíjkorhatár folyamatos emelkedése.

A válság mélypontját jelentő 2010 első fél évének 54,5 százalékos rátájához képest a javulás több mint 13 százalékpontos volt. A fejlődés fő okai között a gazdasági helyzet javulásaként növekvő munkaerőigényt, valamint a nyugdíjkorhatár emelését jelöli meg a statisztikai hivatal. Az összefoglaló szintén fontos eredménynek tekinti, hogy a foglalkoztatás terén sikerült jobb eredményt produkálni, mint az uniós átlag: a legfrissebb rendelkezésre álló, Eurostat által publikált adatok szerint 2017 első negyedévében a 15–64 évesekre számított foglalkoztatási ráta 0,4 százalékponttal meghaladta az uniós átlagot.

A javuló foglalkoztatáshoz alacsony munkanélküliség társult, hiszen ebben az időszakban mindössze három tagországban, Csehországban, Németországban és Máltán volt kisebb a munkanélküliségi ráta a magyarországi 4,5 százaléknál. 2017 első fél évében a nyilvántartott álláskeresők átlagos létszáma hazánkban kevesebb mint 302 ezer fő volt, ami közel 46 ezer fős csökkenést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül a regisztrált álláskeresők márciusi létszáma kiugróan magas, 351 ezer volt, mivel az ekkor záródó közfoglalkoztatási programokból kilépők közül sokan újra visszakerültek a nyilvántartásba.

Hatalmasak a különbségek ugyanakkor régiós bontásban: míg az ország nyugati megyéiben a két százalékot is alig éri el a munkanélküliségi ráta, addig az ország középső és keleti részén 7 százalék feletti munkanélküliség számít általánosnak, de Nógrádban például még mindig 9 százalék felett van a mutató.

A KSH tanulmánya szerint a költségvetési szerveknél az átlagos bruttó keresetek meghaladták a 290 ezer forintot az idei első fél évben, ami több mint 12,5 százalékkal magasabb, mint a tavalyi év azonos időszakában. A versenyszférában 304 ezer forint fölé kúsztak az átlagbérek, 11 százalékos növekedés eredményeként. A fizetésemelésben fontos szerepe volt a minimálbér 15, valamint a garantált bérminimum 25 százalékos emelésének, de a munkaerőhiány is a fizetések emelkedését serkentette.

A jelentés a bérek terén nem tért ki sem az uniós helyzetre, sem arra, hogy az ország különböző részei között mekkora a különbség. Utóbbiról sokat elárul ugyanakkor a KSH Fókuszban a megyék című, online, interaktív adatbázisa. Itt csak az első negyedéves, nettó jövedelmek vannak megjelenítve, ám a különbség érzékelhető: míg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mindössze 131 ezer forint volt a havi átlagos nettó kereset, addig Budapesten több mint 107 ezer forinttal többet, átlag 238 500 forintot vihettek haza az alkalmazottak. Győr-Moson-Sopron megyében 190 ezer, Komárom-Esztergom 184 ezer forint volt az átlagbér, és 170-180 ezer forint között lehetett keresni Vas, Veszprém, Fejér, Pest és Heves megyében. Zalában, Borsod-Abaúj-Zemplénben, Szabolcs-Szatmár-Beregben, valamint Nógrád és Békés megyében ugyanakkor még a 150 ezer forintot sem érték el a munkabérek.

A rendszerváltás óta nem tudtak a magyar bérek közeledni a nyugat-európaiakhoz, mert a magyar kormányok, szemben szomszédainkkal, szinte kizárólag a külföldi tőke bevonzására építették a hazai gazdaságot, olcsó bért ígérve. Ennek „köszönhető”, hogy különösen az utolsó 5-7 évben a szlovák és a lengyel bérek is megelőzték a magyarokat – fejtette ki álláspontját a témában Csath Magdolna.

A közgazdász a Jobbik bérunióról szóló kezdeményezése kapcsán elmondta, elhibázott stratégia eredménye, hogy a betelepülő és a gazdaságban komoly szerepet betöltő világcégek általában alacsony hozzáadott értéket termelő gyárakat telepítettek hazánkba, ahol olcsón dolgoznak a magyar munkavállalók – feladatuk leggyakrabban az egyszerű összeszerelésre korlátozódik. Márpedig a gyártás során elsősorban az innovatív tervezés és a termék eladásához szükséges feladatok, azaz a marketing teremtik meg a valódi hozzáadott értéket, a lánc közepe, vagyis az összeszerelés szerepe ezekhez képest elenyésző.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.