A németek készültek fel a legjobban a jövőre

Azok az országok nyernek a versenyfutásban, ahol nagyobb a diplomások aránya.

Stier Gábor
2017. 10. 30. 11:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németország, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Japán várja a legfelkészültebben a meglehetősen kiszámíthatatlannak látszó jövőt. Ez derül ki az Összoroszországi Közvélemény-kutató Központ (VCIOM) és a Valdaj klub által készített, a világ húsz legfejlettebb országát (G20) érintő kutatásból. A felmérés nem a jelenlegi helyzetet, hanem hangsúlyozottan azt vizsgálja, hogy mennyire állnak készen a G20-ak az előttünk álló hatalmas változásokra. Így kiderült, hogy az országok erősorrendje a jelenhez képest 15 év múlva sem változik meg alapvetően.

Ha az éllovas németek indexét 1-nek vesszük, akkor az amerikaiak mutatója 0,96, a briteké 0,92, a japánoké pedig 0,9. A következő csoportot a franciák vezetik 0,74-os indexszel, és Kína zárja 0,6-del. Köztük van még sorrendben Kanada és Dél-Korea. A középmezőnyt két ország, Olaszország (0,43) és Oroszország (0,34) alkotja, míg a sereghajtók társaságát India vezeti 0,19-os mutatóval, és Indonézia zárja 0-val. E két ország között helyezkedik el az erősorrend alapján Mexikó, Törökország, Szaúd-Arábia, Argentína, Brazília és Dél-Afrika.

A felmérés a gazdaság, a technika, az oktatás, a kultúra és a kommunikáció, a társadalom, a tartalékok és az ökológia, az irányítás rendszere, a szuverenitás és a biztonság, valamint a globális befolyás területét öleli fel. Mindehhez felhasználták az ENSZ és más világszervezetek adatait, és a végső sorrend meghatározásában számított az orosz és külföldi szakértők szavazata is.

A gazdaság tekintetében például

a fejlődés megszokott mennyiségi alapú leírása helyett alapvetően minőségi szempontokat vettek figyelembe.

Vizsgálták például az innovatív termékek arányát, a szolgáltatások részesedését a bruttó hazai termékből, s az egy főre jutó nemzeti összterméket is. A tendenciákat összesítve e szférában kirajzolódott, hogy a jövőben mind nagyobb jelentősége lesz az automatizálásnak és a robotizációnak, valamint annak, hogy a fejlődő országokból át-, pontosabban visszahelyeződik a termelés a fejlett országokba.

A perifériák ipara leépül, a technikai fejlettséget tekintve mélyül e két világ között a szakadék, és mivel a megújulás sokkal sebesebb annál, hogy ezt egyszerű másolással követni lehessen, felgyorsul a lemaradás. Technológiai értelemben a jelenleginél bonyolultabb lesz a termelés, így

megnő a humán tőke értéke, s élesebb verseny folyik a tehetségekért.

Nő a munka termelékenysége is. Megjelennek a fogyasztás új formái, csökken a tartalékok felhasználása, s általában véve is jóval hatékonyabbá válik a gazdaság.

A technológiai robbanás nemcsak a gazdaság, de a társadalom fejlődését is alapvetően határozza meg, s a versenyképesség legfőbb mutatójává válik. Áttörés várható a digitális technikák tömeges hozzáférése terén, és még jobban felértékelődik az innováció. Mindez teljesen átalakítja az oktatást is, s azok az országok nyernek, ahol nagyobb arányban vannak a diplomások.

Kulcskérdés, hogy egy ország mennyire fér hozzá az energiahordozókhoz, s milyen racionálisan használja fel azokat. Megnövekszik a kommunikáció szerepe, a jövő társadalmában pedig meghatározó érték lesz az egészség, az élet hossza és minősége. E tényezők összessége – a katonai képességek mellett – meghatározó eleme lesz a szuverenitásnak is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.