Békeajánlat: a Mol eladná részesedését a horvát olajvállalatban

Évek óta tartó háborúskodás érhet véget, ha a horvátok megfelelő ajánlatot tesznek a részvényekre.

MN
2017. 10. 30. 11:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mol Nyrt. nyitott arra, hogy eladja részesedését a horvát olajipari vállalatban, addig viszont továbbra is a legjobb tudása szerint működteti az INA-t – közölte Kara Pál, a Mol-csoport jogi igazgatója az M1 hétfő reggeli műsorában.

A vállalat igazgatótanácsa már 2013-ban kinyilvánította, hogy az INA vagy piacgazdasági alapokon működik, vagy pedig kivásárolják a magyar részesedést. Hozzátette, hogy a folyamat azóta is tart, a Mol nyitott a tárgyalásra, „nagy türelemmel és tisztelettel” várják a horvát fél ajánlatát.

Jelenleg az INA részvényeinek 49,08 százalékát a Mol, 44,84 százalékát a horvát állam birtokolja, a fennmaradó rész pedig zömmel magánszemélyek kezén van. Az INA irányítási joga 2009 óta a Mol Nyrt.-é. A horvát kormány azonban évek óta vissza akarja szerezni ezt a jogot a magyar olajtársaságtól.

Miután Ivo Sanader korábbi miniszterelnököt 2012-ben korrupció miatt elítélték, elfogatóparancsot adtak ki Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen is, aki a vádak szerint kenőpénzt fizetett azért, hogy a cég megszerezhesse az irányítást. Magyarország nem adta ki Hernádit, aki tagadta a vádakat. Annak érdekében, hogy a kiadatás elkerülhető legyen, még egy furcsa eljárást is kreáltak, amelyben a magyar bíróság felmentette az üzletembert.

A konfliktus évek óta befagyott, amit a horvát kormány úgy próbált kimozdítani a holtpontról, hogy előbb a genfi Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Bizottság előtt támadta meg a privatizációt majd az irányítási jogok átvételét, majd amikor nem jártak sikerrel, a svájci bíróságon támadta meg a bizottság határozatát. Andrej Plenković kormányfő ugyanakkor már tavaly decemberben bejelentette, hogy kivásárolnák a Mol-t.

Kara Pál most azt mondta: a svájci szövetségi bíróság pénteki ítéletével végleg lezárult a Mollal szemben 2014 elején indított eljárás, amely szerint a magyar fél korrupcióval szerezte meg az INA irányítását, nem teljesítette a részvényesi szerződésben vállalt befektetéseit és megsértette a kereskedelmi társaságokra vonatkozó horvát törvényeket. Az igazgató szerint az ítéletben foglaltakat végre kell hajtani, Horvátország nem vitathatja a szerződések érvényességét és az INA irányításának kérdését.

Legutóbb Igor Secin, a Rosznyefty vezetője a Jutarnji List című horvát napilapnak nyilatkozott szombaton arról, hogy a Mol részesedését az orosz vállalat veheti át az INA-ban, amennyiben a horvát kormány új stratégiai partnert keres.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.