Egyenesíthetik a kaszát a gazdák, jön az agrártámogatások reformja

Az Európai Bizottság elutasítja az ötletet, hogy a tagállamok pluszpénzt adjanak a mezőgazdasági termelőknek.

MN
2017. 10. 31. 11:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borítékolható, hogy óriási vitákat fog kiváltani – Magyarországon is – az Európai Bizottság terve, hogy 2020-tól jelentősen átalakítanák az agrártámogatások rendszerét (ezt brüsszeli tolvajnyelven KAP-nak, vagyis közös agrárpolitikának hívják). Az agrár főigazgatóság 21 oldalas közleményének tervezetét a Bruxinfo ismerteti. Egyelőre csak javaslatokat tartalmaz, de biztos, hogy szerte Európában sokaknak égnek áll tőle a hajuk – hiszen a gazdák jövedelmének átlagosan 46 százalékát az úgynevezett közvetlen kifizetések teszik ki.

A bizottság például kategorikusan elutasítja az úgynevezett nemzeti társfinanszírozás bevezetését, vagyis azt az ötlet, hogy a tagállamok még saját forrásból hozzátegyenek a mezőgazdasági termelők támogatásához. Nem nehéz elképzelni, milyen egyenlőtlenségeket okozna ez, hiszen a gazdagabb államok – vagy azok, amelyek fontosabbnak tartják az agráriumot – versenyelőnybe hozhatnák a saját termelőiket. Sőt, a tervek szerint a tagállamok között még meglévő különbségeket is tovább kellene csökkenteni.

Magyar szempontból külön érdekes, hogy a bizottság kötelező felső határt szabna az egyes gazdaságok számára folyósítható közvetlen kifizetéseknek. Ezt a plafont 60 és 100 ezer euró (18,6 millió és 31 millió forint) között húznák meg, igaz, figyelembe véve a munkaerőre gyakorolt hatásokat is. A Magyarországon az utóbbi években létrejött nagybirtokok ennél jóval többet kapnak. A bizottság szerint a jelenleginél kiegyensúlyozottabb támogatáselosztásra van szükség, illetve a tervek között szerepel a kis gazdaságok megemelt támogatása egy külön jogcímen.

A tervezet pálcát tör a jelenlegi, úgynevezett zöldítési szabályok felett, amelyek rengeteg fejfájást okoznak a gazdáknak. Ezeket más intézkedésekkel váltják majd fel, de a támogatást részben továbbra is környezetvédelmi intézkedések vállalásától teszik majd függővé. Igaz, ezeket nagyobbrészt rábíznák a tagállamokra, hogy ne „Brüsszelből” mondják meg a gazdáknak, mit kell tenniük. A testület november 29-én fogadja el végleges formájában a közleményt, ez után kezdődik róla a vita a tagállamok képviselői közt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.