Elszálltak az ingatlanárak, megtiltják a külföldieknek a vásárlást

Az alig egy hete hivatalba lépett új-zélandi kormány így próbálja kezelni az emelkedő ingatlanárakat.

MN
2017. 10. 31. 7:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jacinda Ardern, Új-Zéland munkáspárti miniszterelnöke – aki csak október 26. óta tölti be posztját – egyik első intézkedéseként bejelentette: várhatóan jövő év elejétől megtiltják a külföldieknek, hogy ingatlant vásároljanak a szigetországban. A tilalom nem vonatkozik az ausztrál állampolgárokra – hiszen az új-zélandiak is mentesülnek az ottani korlátozások alól.

Ardern már a választási kampányban azt ígérte, korlátozni fogja a külföldiek ingatlanvásárlását, hogy csökkentsék a keresletet, és – ahogy a kormányfő fogalmazott – megakadályozzák spekulánsokat az árak felverésében, végső soron pedig segítsék a „kiwiket”, vagyis az új-zélandiakat a lakásvásárlásban.

Az országban egy évtized alatt 50 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak, ami mára politikai problémává vált, hiszen a nagyobb városokban gyakorlatilag megfizethetetlenné váltak a lakások, ugyanakkor fennáll egy ingatlanbuborék kialakulásának veszélye is. Az árakat elsősorban a gazdag ázsiai befektetők megjelenése húzta fel, bár ezt statisztikai adatok nem támasztják alá.

Bár Új-Zéland tagja a Csendes-óceáni Partnerségnek (TPP), a szabadkereskedelmi egyezmény épp újratárgyalás alatt van, miután Donald Trump amerikai elnök februárban kilépett belőle. Ez lehetővé teszi a wellingtoni kormánynak, hogy bevezesse a külföldiek ingatlanvásárlási tilalmát, anélkül hogy ellenlépésekkel vagy perekkel kellene számolnia. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.