Kéthavi pluszfizetést ad a Metro

A boltok szerint minden rendben van. Novemberben folytatódnak a bértárgyalások.

Horváth Attila
2017. 10. 27. 7:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt hetek, hónapok sztrájkhelyzetei és munkaerő-problémái ellenére a kereskedelmi üzletláncok szinte mindent rendben találnak, nincs gond a fizetésekkel és a létszámmal sem, legalábbis ez derül ki a lapunknak küldött válaszaikból. Körkérdésünkben arra voltunk kíváncsiak, hogy a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) által bejelentett novemberi bértárgyalásokra hogyan készülnek az egyes üzletláncok. Azt is meg szerettük volna tudni, sikerült-e maradéktalanul teljesíteni az idei kötelező emeléseket, tudnak-e emelni jövőre, és mit kezdenek a szakszervezet által égetőnek nevezett létszámhiánnyal.

– Nem érzékelünk sztrájkhangulatot, nyomásgyakorlás nélkül is készen állunk a bértárgyalásokra. Jelenleg nem látjuk szükségét a sztrájkra való felkészülésre – közölte megkeresésünkre a Metro sajtóosztálya, miután csütörtökön egyeztetett a KASZ képviselőivel. A szakszervezet szerdán még azt jelentette be, hogy hamarosan a Tescóban már sikeresen megszervezett munkaleállással tiltakozhatnak a dolgozók, ha nem rendezik a helyzetüket. A Metro ehhez képest még azt is hozzátette, hogy évi 12 helyett 14 havi bért adnak dolgozóiknak, amit a keresetük arányos kiegészítésére lehet fordítani. Ez szerintük a piac egyik legjobb ajánlata. Hangsúlyozták, céljuk, hogy a munkakörök eltérő súlya ezentúl is megjelenjen a bérezésben. Szerintük általános létszámhiány nincs, igaz, néhány áruházukban előfordul kritikus időszak, amikor hosszabb ideig tart pótolni a kilépő dolgozókat. Ehhez képest a KASZ szerdán arról tájékoztatott, hogy sok üzletben – így Metrókban is – már arra sincs ember, hogy kipakoljanak a polcokra. Arra a kérdésünkre, hogy sikerül-e kigazdálkodni a jövő évi kötelező, húszezer forintos béremelést, azt a homályos választ írták, hogy a dolgozói igények pontos ismeretében tudnak csak válaszolni.

A Spar közölte, felkészült a januári, kötelező szakmunkásminimálbér-emelésre. Már 2016-ban is négymilliárd forintot fordítottak bérfejlesztésre, és ez a szám 2017-ben eléri a nyolcmilliárd forintot. A kevesebbet keresők kapták a legnagyobb emelést, de a magasabb jövedelműek fizetése is jelentősen nőtt. Hozzátették, a létszámot nem csökkentették, az idei év még nincsen lezárva, de 2015-ről 2016-ra nőtt a létszám, és ez a tendencia nagy valószínűséggel meg is marad.

– A közelmúltban bejelentett, több mint kétmilliárd forintnyi bérfejlesztésünk az év végére és 2018-ra egyaránt vonatkozik. A béremelést munkatársaink érdekében előre hoztuk, november 1-jétől életbe léptettük. Az elmúlt évek pozitív pénzügyi eredményeire és a tervezett új áruháznyitásokra tekintettel, létszámbővítésre is lesz lehetőségünk a jövőben – ezt már az Auchan közölte lapunkkal. A Tesco a jövő évi bérfejlesztésről novemberben kezdi meg az egyeztetéseket a szakszervezetekkel. A Cooptól csak annyit tudtunk meg, hogy zártkörű vállalati programja van a vezetőségének, így nem tudnak válaszolni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.