Versenyképesség: azonnali váltásra volna szükség

A jegybank szerint is lemaradtunk, Róna Péter pedig úgy látja, a kisebb cégekhez kellene irányítani a támogatásokat.

Hajdú Péter
2017. 10. 31. 17:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Bank napokban bemutatott versenyképességi jelentése megcáfolni látszik a kormány, illetve a jegybankelnök optimizmusát. A beszámolót készítő szakemberek arra mutattak rá objektív elemzésükben, hogy mind az uniós átlagtól, mind a másik három visegrádi ország versenyképességi mutatóitól elmaradnak a magyar adatok. Korábban Matolcsy György jegybankelnök és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is kijelentette, nem reálisak a nemzetközi szervezetek versenyképességi rangsorai, mert azok túlságosan sok szubjektív elemet tartalmaznak. A mostani elemzés készítői ennek kapcsán megjegyzik, az általuk vizsgált közel 110 indikátor közül kiemelt 30 mutató azt tükrözi, hogy Magyarország a legtöbb területen valóban elmarad a régiós társak teljesítményétől, ám az elmaradás mértéke „számos esetben kisebb a szubjektív megítélésre is nagyban támaszkodó nemzetközi felmérések által tükrözöttől”. Azt is megjegyzik, hogy bár a hazai bankrendszer és az állam versenyképessége nagyobb mértékben elmarad a versenytársakétól, a makrogazdasági környezet, a munkavállalás és a vállalati versenyképesség, vagy a kutatás-fejlesztés, az innováció és a demográfia területein nem szenvedünk jelentős versenyhátrányt.

A jegybanki elemzés konkrét adatai azt mutatják – akárcsak a nemzetközi kritikák –, hogy a legnagyobb lemaradás az állami versenyképesség területén mutatkozik, ahol messze vagyunk mind a visegrádi országok átlagától, mind az uniós átlagtól. Az oktatás területén is gyengén teljesít a magyar gazdaság, hiszen a PISA-felmérés eredménye elkeserítő. Vagyis nem sok minden valósult meg abból, amit Matolcsy György jegybankelnök még nemzetgazdasági miniszterként ígért az Országgyűlésben a 2011-es költségvetést bemutatva. Akkor arról beszélt, hogy legalább negyedével kell csökkenteni a bürokráciát már abban az évben. Ehhez képest kormánykörökben is elismerik manapság, hogy ez a törekvés sikertelen maradt. Azt is ígérte, hogy az oktatást és az egészségügyet megreformálják. Az oktatási reform elmaradását, ha más nem, a PISA-felmérések siralmas eredménye mindenképpen bizonyítja. Az egészségügyben is hatalmasak a gondok, az átalakítás elmaradása miatt alulfinanszírozott a szektor: egyre hosszabbak a várólisták, a fővárosi Szent János Kórházban például fagyoskodnak a betegek, mert nem működik a fűtés.

De beváltatlan maradt a Közéleti Gazdasági Krónika 2011. júniusi számában tett Matolcsy-ígéret is, amely szerint „a Széll Kálmán-terv strukturális reformokkal éri el, hogy 2014 végére 65-70 százalékos szintre csökkenjen le Magyarország GDP-arányos államadóssága”. Ezzel szemben a mutató 2016 végi értéke 73,9 százalékot mutat, vagyis még a 2014-re tervezett értékét sem értük el. A számok azt mutatják, az államigazgatás, az oktatás, az egészségügy azok a területek, ahol leginkább le vagyunk maradva, pedig ezek átalakítása elengedhetetlen versenyképességünk emeléséhez. Az államadósság tervezett csökkentése pedig a forrásokat teremthetné meg a stratégiai területek átalakításához. Mindezek fényében nem meglepő a GKI Gazdaságkutató friss jelentése, amely azt mutatja, hogy 2002 óta egyre nagyobb a lemaradásunk a GDP növekedését tekintve a régió országaitól, s ez a helyzet az elmúlt hét évben sem változott. A lecsúszó magyar trend 2005–2008 között indult meg, de lemaradásuk az elmúlt hét évben egyre nagyobb lett.

Úgy tűnik, a jegybankban lassan elhiszik a vezető közgazdászok által hangoztatott érveket, hogy az extenzív fejlődés helyett a fenti területekre jelentős összeget áldozva a skandináv országok mintáját kellene követni. A közelmúltban Matolcsy György is erről beszélt. Kérdés, mindez miként egyeztethető össze a kormány olcsó munkaerőre építő gazdaságpolitikájával, az összeszerelő üzemek preferálására épülő trenddel.

Róna Péter közgazdász arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenlegi kormány ugyanabba a hibába esett, mint a megelőző összes. A tőkeerős multikat és a honi oligarchákat támogatja hatalmas összegekkel, miközben a hazai kis- és közepes vállalkozások lassan három évtizede iszonyú tőkehiánnyal küszködnek. Ha nagyvállalkozók helyett őket támogatná a kormány, néhány éven belül elindulhatna egy komolyabb fejlődés, javulhatna a magyar versenyképesség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.