A kétezres évek eleje óta nem láttak olyat, mint Mészáros Lőrinc cégeinél

Elképesztő ármozgásokat és forgalmat produkálnak mostanában a felcsúti polgármester érdekeltségei közé sorolt tőzsdei cégek.

Hava Nikita
2017. 11. 09. 20:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elképesztő ármozgásokat és forgalmat produkálnak mostanában a Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester és nagyvállalkozó érdekeltségei közé sorolt tőzsdei cégek a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). Az Opus Nyrt. (korábbi nevén Opimus) például csaknem tízszázalékos pluszban zárt szerdán úgy, hogy közben a forgalma majdnem megelőzte az OTP-papírokét. A Mészáros-cég részvényei 4,9 milliárdos forgalmat bonyolítottak le, míg az OTP 5,4 milliárdos forgalommal fejezte be a kereskedést. Csak összehasonlításként: a bank kétszázmillió papírral forog a tőzsdén, az Opus viszont csupán 72 millióval. Ami azt jelenti, hogy az Opus-részvényeket feltehetően egy napon belül is többször adják-veszik a kereskedők. Ami persze szabályos, de legalábbis furcsa, a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (TEBÉSZ) elnöke szerint ilyen kis papírral ez eddig nem fordult elő a pesti parketten.

Nemcsak az Opus, a polgármester egyéb érdekeltségei is szépen teljesítettek szerdán. Az Appennin is bekerült a top ötbe majdnem kétmilliárd forintos forgalommal, megelőzve ezzel a Richtert és a Magyar Telekomot, de a Konzum Nyrt. is hatalmas, egymilliárd forintos forgalmat hozott. Ráadásul úgy produkáltak nagyszerűen ezek a papírok szerdán, hogy egy nappal korábban még fel kellett függeszteni egy időre a kereskedést az Opusszal, mert papírjainak értéke 15 százaléknál is nagyobb mértékben esett, de a Konzum is majdnem elérte ezt a szintet. Vagyis a miniszterelnökhöz közel álló Mészáros Lőrinchez köthető cégek részvényeinek árfolyama rendkívül hektikus.

Dióslaki Gábor, a TEBÉSZ elnöke szerint szokatlan, hogy ekkora forgalmat produkáljanak ezek a papírok. A vezető tőzsdei cégekhez képest ugyanis közkézen forgó részvényeik száma igen csekély. Az Opus úgy tudott akkora forgalmat produkálni, mint az OTP, hogy az összes tőzsdére vitt részvényből csak 23 százalék a közkézhányad, míg az OTP-nél ez az arány 72 százalék.

Az sem hétköznapi, ahogyan ezeknek a vállalkozásoknak az értéke emelkedik. A Mészáros Lőrinc kötelékébe nem olyan rég bekerült Appeninn Nyrt. értéke a duplájára nőtt, hétfőn már az ezer forintot is meghaladta az árfolyam. A Konzumé kedden már új történelmi csúcson, 3496 forinton is állt. Az egy évvel ezelőtt 40 forinton álló Opus tegnap 595 forinton zárt, a Konzum még ennél is szédületesebb ralit produkált: egy éve 55 forinton forogtak a papírjai, tegnap 2603 forinton zárták a kereskedést.

– A hektikus ármozgás mögött valószínűleg az áll, hogy a kis- és közepes befektetők rövid távú befektetésként kezelik ezeket a papírokat – magyarázta Dióslaki Gábor a mozgások eredetét. Ugyanakkor az árfolyam ugrándozása annak a jele is lehet, hogy megjelent a piacon egy intézményi befektető, amely nagyobb részvénycsomagot adott el. A keddi tőzsdei adatokból látszott, hogy az Opus kereskedésének felfüggesztésekor nagyságrendileg 680 millió forintnyi részvényre adtak eladási megbízást. A szövetség vezetője szerint ehhez hasonló tőzsdei mozgások csak külföldön voltak tapasztalhatók a 2000-es évek elején, a dotkomlufi kipukkanása idején.

Rendkívüli közgyűlés

Egészen pontosan egy hónap múlva rendkívüli közgyűlést tart Mészáros Lőrinc tőzsdei zászlóshajója, a Konzum Nyrt. – derül ki a tőzsde honlapján közzétett közleményből. A közgyűlésnek összesen két napirendi pontja van, az igazgatóság felhatalmazása a részvénytársaság alaptőkéjének felemelésére és egyebek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.