Családi viszály teheti tönkre a Herbáriát

Az ellehetetlenülés határára juthatott a magyar gazdaság egyik legtradicionálisabb vállalata.

MN
2017. 11. 23. 13:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Családi viszály miatt az ellehetetlenülés határára jutott a magyar gazdaság egyik legtradicionálisabb vállalata, a Herbária Zrt. – tudta meg a Hír TV Célpont című műsora.

Január első péntekén jelentek meg biztonsági őrök a Herbária Zrt. Csata utcai székházában egy közgyűlést követően. Néhány nap múlva egy másik biztonsági cég is beköltözött a céghez, ahol azóta is farkasszemet néznek. A neves, gyógynövényekből készült élelmiszerekkel és kozmetikumokkal foglalkozó cég munkatársai ezekben a napokban meglepetten szemlélték, ahogy két tulajdonosuk, Soproni Tamás és fia, Márton biztonsági cégek segítségével háborúzik a cégért.

A Hír TV cikkében kiemeli: a heves fellépésre nem a cég eredményei adtak okot, hiszen 2016-ban majdnem négymilliárd forint árbevétel mellett csaknem száznegyvenmillió forint üzemi nyereséget produkált a cég. Ám – figyelmesen olvasva a cégjegyzéket – baljós adatok tűnnek elő: a cég részvényei végrehajtás alatt állnak, a végrehajtási eljárást pedig Soproni Tamás kezdeményezte.

A Célpont információi szerint a több évre nyúló családi viszály már annyira elmérgesedett, hogy a családtagok akár a cég kárára is védik a pozícióikat. Úgy tudják, mindkét fél azzal vádolja a másikat, hogy pénzeket csatornáztak ki a Herbáriából saját maguknak vagy cégeiknek. Kölcsönös, hűtlen kezelés és sikkasztás miatti büntetőfeljelentések, végrehajtási eljárások és polgári peres eljárások tucatjai zajlanak a Herbária és tulajdonosai körül. Soproni Tamás és fia, Soproni Márton ma már csak bíróságon és ügyvédek útján kommunikál.

A Hír TV kiemeli, hogy az apa és a fia a cég irányításáért folytat rendkívül költséges sakkjátszmához hasonlító jogi küzdelmet, melynek során kölcsönösen blokkolják egymás és immár a Herbária gazdasági cselekvőképességét, ezzel pedig a cég piaci működését is korlátozzák. A konfliktusnak látható jelei is vannak: a védjegyek és az egyik kereskedelmi leánycég kiszervezésre került a Herbária Zrt.-ből, a cégiratok szerint Soproni Márton vezetése alatt. Termelés még zajlik, de az értékesítésben kaotikus állapotok alakulnak ki. A franchise-üzleteket üzemeltető vállalkozók ellátási problémákról panaszkodnak, és a működést bonyolítja, hogy a meglévő raktárkészlet jogi státusza is kérdőjeles.

A Célpont megkereste a céget, ahol úgy nyilatkoztak: nincsenek operatív nehézségeik. Azonban a műsor úgy tudja, a cég körüli viharokat érzékelte a Herbária bankja is, amely csökkentette a cég hitelkeretét és „problémás ügykezelésre” váltott, és ennek következtében a Herbária Zrt. finanszírozót váltott. A cég ezt megerősítette, állításuk szerint az új bankjuk minden korábbinál nagyobb likviditást biztosít a cégnek.

Minden bizonnyal nincs a fedezetek sorában a Herbária számos védjegye, amely idén júliusban Soproni Márton gyermekeinek a nevére került. A Herbária Zrt. tájékoztatása szerint könyvvizsgálói értékbecslés alapján, ellenérték fejében kerültek a gyermekekhez a védjegyek. A cég közlése szerint a Herbária 15 évig kizárólagosan használhatja az egyik legértékesebb immár exvagyonelemét. Arra a kérdésre, hogy miért kellett kivinni a cégből a védjegyeket, nem válaszoltak.

A Célpont kereste a vitázó feleket és a Herbária Zrt. menedzsmentjét is. Soproni Tamás értesüléseiket nem kívánta kommentálni, mindössze annyit mondott, hogy minden erejével a cég megmentésén fáradozik. Nem zárta ki, hogy a Herbária menedzsmentjének tevékenységének lehetnek büntetőjogi következményei. Soproni Mártont és a Herbáriát arról kérdezték, tervezik-e a Herbária eladását – erre a kérdésre egyértelmű nem volt a válasz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.